<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus hoort biecht op St.-Pietersplein; roept jongeren op tot solidariteit

KN Redactie 24 april 2016
image
Paus Franciscus verscheen verrassend op het Sint-Pietersplein en hoorde de biecht van zestien jongens en meisjes. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft gisterenavond de deelnemers aan een grote jongerenbedevaart naar Rome opgeroepen tot solidariteit met leeftijdsgenoten die hulp zoeken. Eerder die dag hoorde hij de biecht van een aantal van de naar schatting 70.000 pelgrims.

Franciscus was verrassend op het Sint-Pietersplein verschenen en mengde zich onder de ongeveer 150 priesters die biecht hoorden. Gezeten op een plastic stoel hoorde de paus de biecht van in totaal zestien jongens en meisjes.

‘Wees moedig’

De jongeren zijn in Rome voor een pelgrimstocht in het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

Via zijn Twitteraccount @Pontifex had de paus de jongeren aangemoedigd voor hun geloof te staan: “Beste jongens en meisjes, jullie namen staan in de hemel geschreven, in het barmhartige hart van de Vader. Wees moedig, zwem tegen de stroom in.”

Heilige Deur Sint-Pieter

De jongeren uit Italië en talrijke andere landen zijn tussen de 13 en 16 jaar oud. Na gebiecht te hebben, gingen ze zaterdag via de Heilige Deur de Sint-Pieter in.

’s Avonds verzamelden de jongeren zich in het Romeinse Olympisch stadion voor een bijeenkomst met Italiaanse musici en prominenten.

Jezus Christus zien

In zijn videoboodschap hield de paus de jongeren in het stadion voor dat zij in jonge vluchtelingen of zieke jongeren Jezus Christus kunnen zien, die hun om barmhartigheid vraagt. Ze moeten de hulpbehoevenden met actieve daden van steun en vriendschap ontmoeten, aldus de paus.

Vergeving

Franciscus zei dat hij graag persoonlijk naar het stadion was gekomen, maar dat hij helaas verhinderd was.

Hij riep de jongeren ook op tot vergeving. De wens naar wraak wanneer iemand beledigd of gekwetst is, leidt tot niets, aldus de paus.

“Het is een worm, die de ziel opvreet en ons niet meer toestaat gelukkig te zijn. Vergeven wij, en vergeten geleden onrecht, dan kunnen we de leer van Jezus begrijpen en zijn leerlingen zijn.”

Heilige Mis

Hoogtepunt van de jongerenpelgrimage is de Mis die paus Franciscus zondagochtend op het Sint-Pietersplein viert.

Tenten van Barmhartigheid

Op zeven centrale plekken in Rome, waaronder de Spaanse Trappen, staan nog tot maandag zogeheten Tenten van Barmhartigheid, die gelegenheid bieden tot uitwisseling en informatie. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.