<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Ieder leven is heilig’

KN Redactie 6 februari 2017
image
(Foto: AP)

Paus Franciscus heeft de heiligheid van het leven benadrukt en christenen aangemoedigd om zout der aarde en licht der wereld te zijn.

Hij deed dit zondag in zijn angelustoespraak tot duizenden mensen op het Sint-Pietersplein.

Heilige Moeder Teresa

De paus citeerde de heilige Moeder Teresa: “Leven is schoonheid, bewonder het. Leven is leven, vecht ervoor.” Franciscus vervolgde: “Ieder leven is heilig. Laat ons samen bidden voor die kinderen die het gevaar van zwangerschapsonderbreking lopen en voor diegenen die het einde van het leven naderen.”

De paus verbond zijn opmerkingen aan de Dag voor het Leven die zondag in Italië werd gevierd.

Licht van de wereld

Ook ging Franciscus in op de evangelielezing van zondag, waarin Jezus zijn leerlingen zegt zout van de aarde en licht van de wereld te zijn.

“Wij christenen zijn in onze daden als ware leerlingen van Christus herkenbaar. Dankzij het licht van het geloof, de gave die wij hebben ontvangen, hebben wij de plicht en de verantwoordelijkheid die niet voor onszelf te houden alsof het ons eigendom is, maar het te doen schijnen in de wereld en het aan anderen te geven door werken van naastenliefde.”

“De wereld is erg in nood aan het licht van het Evangelie dat verandert, geneest en redding geeft aan wie het omarmt. Jezus nodigt ons uit een reflectie van zijn licht te zijn, door het getuigenis van goede werken.”

Zout der aarde

“Wij zijn het zout der aarde”, ging hij verder. “De missie van christenen in de samenleving is smaak geven aan het leven met het geloof en de liefde die Christus ons heeft gegeven.”

De paus moedigde christenen aan om “de vervuilende bacillen van egoïsme, jaloezie en roddel” af te wijzen. “Deze bacillen vernietigen het weefsel van onze gemeenschappen die plaatsen van verwelkoming, solidariteit en verzoening moeten zijn. Om deze missie te vervullen, is het nodig vrij te zijn van de corrumperende degeneratie van wereldlijke invloeden die tegengesteld zijn aan Christus en aan het Evangelie.”

Hij vroeg de gelovigen waakzaam te blijven, en zichzelf voortdurend te zuiveren en de geest van het Evangelie iedere dag opnieuw op te wekken. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.