<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus in Colombia: ‘De Kerk is niet van ons, maar van God. Iedereen heeft er een plaats’

KN Redactie 10 september 2017
image
Een miljoen gelovigen waren in Medellín aanwezig bij de Mis met paus Franciscus (Foto: AP)

“Wij kunnen geen christenen zijn die voortdurend bordjes met ‘verboden te betreden’ omhoog houden, want de kerk is niet van ons, maar van God.” Dat zei paus Franciscus tijdens de Mis in de Colombiaanse stad Medellín op de vierde dag van het pausbezoek aan het land.

In Medellín was het zaterdag zo nat en mistig dat paus Franciscus zich per auto in plaats van per vliegtuig moest laten verplaatsen. De Mis op het vliegveld van Medellín begon daarom 45 minuten later dan gepland.

Voor het openingsgebed verontschuldigde Franciscus zich dat de één miljoen gelovigen zo lang hadden moeten wachten en bedankte hij hen voor hun geduld.

Ongemakkelijke vraag

Tijdens zijn preek vertelde de paus dat toen Jezus’ leerlingen Hem begonnen te volgen, ze allemaal een proces door moesten maken van bekering en zuivering. Ze moesten leren anders te kijken naar de relatie tussen de Joodse wet en het geloof in God.

“Ze voelden zich veilig door sommige regels, verboden en mandaten”, zei de paus. “Door het uitvoeren van bepaalde praktijken en rites hoefden ze niet stil te staan bij de ongemakkelijke vraag: ‘Wat wil God eigenlijk dat we doen?’.”

Uit je comfortzone

Jezus volgen en de Blijde Boodschap verkondigen, betekent dus dat je uit je comfortzone stapt en erop uittrekt om anderen te ontmoeten en hun heel concreet Gods liefde te tonen.

“Het is van het grootste belang dat wij, die onszelf leerlingen noemen, niet vasthouden aan een bepaalde stijl of aan bepaalde praktijken die ervoor zorgen dat we meer op Farizeeërs lijken dan op Jezus”, aldus de paus.

‘Door elkaar schudden’

Dat betekent niet dat we de wet niet serieus hoeven te nemen, zo waarschuwde de paus. Die is bedoeld om ervoor te zorgen dat we het goede doen. Maar het ware geloof betekent dat we de verder gaan; dat we Gods liefde ervaren, ons leven veranderen en ons inzetten voor de dingen die het leven van anderen, vooral van de armen en de kwetsbaren, kunnen veranderen.

En, zo zei de paus, “net zoals Jezus de rechtsgeleerden ‘door elkaar schudde’ om hen te bevrijden uit hun starre houding, ‘schudt’ de Heilige Geest de Kerk door elkaar zodat haar leden niet comfortabel wegzakken, maar voortdurend door Christus worden uitgedaagd”.

‘Moedig zijn’

“We zijn geroepen om moedig te zijn; om die evangelische moed te hebben die voortkomt uit de wetenschap dat veel mensen honger lijden, hongerig zijn naar God, naar waardigheid, omdat ze daarvan verstoken blijven”, aldus Franciscus.

En de paus waarschuwde de gelovigen om voor iedereen open te staan en iedereen te verwelkomen: “We kunnen geen christenen zijn die voortdurend bordjes met ‘niet betreden’ omhoog houden; want de kerk is niet van ons, maar van God. Hij is de eigenaar van de tempel van het veld; iedereen heeft er een plaats, iedereen is uitgenodigd om hier, onder ons, zijn of haar voeding te vinden.” (CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.