<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus in Georgië: ‘Word als kinderen’

KN Redactie 1 oktober 2016
image
Paus Franciscus begroet een kindje bij zijn aankomst in het stadion van Tbilisi. Tijdens de Mis in de Georgische hoofdstad riep hij gelovigen op 'te worden als kinderen'. (Foto: AP)

Op de feestdag van H. Theresia van Lisieux herinnerde paus Franciscus er in Georgië aan dat we als kinderen moeten worden om de troost van God te ontvangen. “De ware grootsheid van een mens bestaat erin zichzelf klein maken voor God.”

Op de tweede dag van zijn pausbezoek aan Georgië en Azerbeidzjan vierde paus Franciscus vanochtend de H. Mis in het stadion van Tbilisi. Daarbij waren enkele duizenden gelovigen aanwezig.

Vooraf had de Georgisch-orthodoxe Kerk al laten weten dat er “geen orthodoxe gelovigen aan de Mis deelnemen”. De verhoudingen tussen de Georgisch-orthodoxe en andere christelijke Kerken zijn gecompliceerd.

Waarde van vrouwen

Direct aan het begin van zijn preek herinnerde paus Franciscus de aanwezige gelovigen aan de feestdag van H. Theresia van Lisieux door de grote waarde van vrouwen te benoemen, “een van de vele schatten van dit prachtige land”. “Zij, zo schreef H. Theresia van het Kind Jezus, die we vandaag gedenken, ‘houden in veel grotere aantallen van God dan de mannen’.”

Er zijn in Georgië, zei de paus, veel oma’s en moeders die het “frisse water van de troost van God brengen in situaties van verlatenheid en conflicten”. De troost die we vandaag het hardst nodig, benadrukte Franciscus, “te midden van de turbulente zaken in het leven, is juist de aanwezigheid van God in het hart”.

Troost in het hart

De paus verwees ook naar manieren waarop we God in ons hart kunnen houden om zo “de deuren van troost altijd open te houden”: het dagelijks lezen van het Evangelie, het stille gebed en de aanbidding, de biecht en de eucharistie.

“Maar God troost ons niet alleen in het hart”, benadrukte Franciscus, maar ook “in de gemeenschap”. In een verhulde verwijzing naar de moeizame relatie tussen de Georgisch-orthodoxe en de katholieke Kerk zei de paus dat “wanneer we verenigd zijn, wanneer er eenheid is tussen ons, de troost van God in ons werkt”.

Klein zijn

Om de troost van God te ontvangen is er echter een onderliggende voorwaarde, zei de paus: “om als kinderen te worden”. “Om Gods liefde te ontvangen hebben we dit klein zijn in het hart nodig.”

“De ware grootsheid van een mens bestaat erin zichzelf klein te maken voor God.” Want God leer je niet kennen “door grote ideeën of uitgebreide studie”, maar veeleer door “een bescheiden hart dat vol vertrouwen is”.

Een eenvoudig hart

Franciscus benadrukte opnieuw dat we geen succes en aardse goederen nodig hebben, “eer en prestige”, maar “veeleer een compleet leegmaken van jezelf”. “Degene die wordt als een klein kind is op zichzelf arm, maar rijk in God.”

Tot slot zei de paus: “Laten we vandaag allemaal bidden voor de genade van een eenvoudig hart, voor een hart dat gelooft en leeft in de zachtmoedige kracht van de liefde; laten we vragen om vredig en in volledig vertrouwen te leven in Gods barmhartigheid.” (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.