fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus in november naar Myanmar en Bangladesh

KN Redactie 31 augustus 2017
image
De logo's van beide pausbezoeken werden deze week gepresenteerd.

Dat maakte het Vaticaan deze week bekend. Het is voor het eerst dat een paus Myanmar bezoekt.

Bangladesh ontving één keer eerder een paus. In 1986 reisde paus Johannes Paulus II naar het land.

Programma binnenkort bekend

Paus Franciscus zal van 27 tot 30 november in Myanmar zijn. Dan reist hij door naar Bangladesh waar hij tot en met 2 december blijft.

Vaticaans woordvoerder Greg Burke liet weten dat de paus in Myanmar naast de hoofdstad Yangon ook de stad Nay Pyi Taw zal bezoeken. In Bangladesh gaat hij naar de hoofdstad Dhaka. “Het programma voor het bezoek wordt binnenkort gepubliceerd”, zo beloofde Burke.

Klein aantal katholieken

In Myanmar wonen bijna 57 miljoen mensen. Ongeveer 1 procent daarvan is katholiek. Het land is verdeeld in drie aartsbisdommen en dertien bisdommen. Myanmar telt één kardinaal, Charles Maung Bo. De aartsbisschop van Yangon ontving de rode baret tijdens het consistorie van 14 februari 2015.

In Bangladesh is de islam officieel staatsreligie. Het land telt zo’n 156 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 90 procent moslim is. Het aantal katholieken in het land is klein, naar schatting zo’n 350.000 mensen.

‘Pelgrims van vrede’

Ook Bangladesh telt maar één kardinaal. Patrick D’Rozario werd eind vorig jaar, op 19 november, tot kardinaal gecreëerd. In een reactie aan de Italiaanse krant La Stampa liet D’Rozario weten dat de paus “als een geestelijk leider, als een man van geloof, als een pelgrim van vrede” zal worden ontvangen in zijn land.

“Paus Franciscus zal vooral een arme Kerk komen bezoeken, een Kerk van de armen en voor de armen: dat zal centraal staan tijdens zijn pelgrimage in Azië”, aldus de kardinaal.

Voordat de paus afreist naar Azië, bezoekt hij eerst nog Zuid-Amerika. Van 6 t/m 10 september is hij in Colombia. (KN/La Stampa)