fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus kritisch over bloeiende religieuze gemeenschappen

KN Redactie 10 februari 2017
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft zich uitermate kritisch uitgelaten over sommige nieuwe religieuze gemeenschappen die veel roepingen trekken.

Hoewel de bijeenkomst plaatsvond eind november 2016, is wat de paus heeft gezegd deze week door pater Antonio Spadaro gepubliceerd in Corriere della Sera. De jezuïet geldt als een vertrouweling van paus Franciscus.

Zorgen

Tijdens de ontmoeting sprak de paus zijn zorgen uit over de krimp van het religieuze leven in het Westen. Maar, zei hij erbij, “ik maak mij ook zorgen over iets anders: de opkomst van sommige nieuwe religieuze instituten die zorgen baren. Ik zeg niet dat er geen nieuwe religieuze instituten zouden moeten zijn!”

Schandalen

“Absoluut niet. Maar soms vraag ik mij af wat er vandaag gebeurt. Sommige lijden een nieuwe benadering te hebben, een grote apostolische kracht uit te drukken die velen trekken, om dan … bankroet te gaan. Soms blijkt zelfs dat zij schandalen hebben toegedekt.”

Charisma van de Geest

“Maar er zijn ook kleine nieuwe stichtingen die echt goed zijn en serieus werken. Ik zie dat achter deze goede stichtingen soms groepen bisschoppen staan die hen begeleiden en hun groei verzekeren. Maar er zijn andere die niet voortkomen uit een charisma van de Heilige Geest, maar uit een menselijk charisma, een charismatische persoon die aantrekt door zijn menselijke charme.”

‘Restauratief’

“Sommige zijn, zou ik zeggen, ‘restauratief’. Zij lijken zekerheid te bieden, maar geven in plaats daarvan alleen rigiditeit. Als ze mij zeggen dat er een congregatie is die zo veel roepingen trekt, maak ik mij zorgen, moet ik bekennen. De Geest volgt niet de logica van het menselijk succes. Die werkt op een andere manier. Ze vertellen mij dat er zoveel jonge mensen bereid zijn om alles te doen, die veel bidden, die echt gelovig zijn. Dan zeg ik tegen mijzelf: ‘Prachtig, we zullen zien of het van God komt!’”

Pelagiaans

“Anderen zijn pelagianen (van pelagianisme, dat leert dat de mens op eigen kracht in de hemel kan komen – KN) Zij willen terug naar het asceticisme, boete doen. Zij lijken op soldaten die bereid zijn alles te doen ter verdediging van geloof en moraal… Wij kennen dat allemaal, toch? Jezus heeft een andere stijl.”

Stijl van Jezus

“De Heilige Geest maakte kabaal op de dag van Pinksteren: dat was het begin. Maar meestal maakt de Heilige Geest geen geluid, het draagt het kruis. De Heilige Geest is niet triomfalistisch. De stijl van God is het kruis dat gedragen wordt tot de Heer ‘genoeg’ zegt. Triomfalisme gaat niet goed samen met een leven van gebed. Stel dus geen hoop op de plotselinge, massale bloei van deze instituten. Zoek in plaats daarvan naar de nederige weg van Jezus, dat van het evangelische getuigenis.” (KN/CdS)