<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Paus moet Amoris Laetitia deels intrekken’

KN Redactie 15 augustus 2016
image
Josef Seifert (beeld: YouTube)

De Oostenrijkse katholieke filosoof Josef Seifert (71) doet een beroep op paus Franciscus om de stellingen van Amoris Laetitia (AL) in te trekken die “fout en (in sommige gevallen) zelfs objectief ketters zijn”.

Seifert, een vriend van de H. Johannes Paulus II en stichter van de Internationale Academie voor Filosofie, uit zijn kritiek in een uitvoerig artikel in het filosofisch-theologisch tijdschrift Aemaet.

Onhaalbaar ideaal

Seifert gaat er niet vanuit dat paus Franciscus ketterse bedoelingen had, zelfs niet als diens postsynodale apostolische exhortatie lijkt te leren – in strijd met het Concilie van Trente – dat het verbod op overspel voor sommigen een onhaalbaar ideaal kan zijn. Het is echter, aldus Seifert, “bijna onmogelijk zijn woorden anders op te vatten”. Daarnaast vraag Seifert de H. Vader zich te distantiëren van een “valse interpretatie en totale omkering van de betekenis van AL”, namelijk dat hertrouwd gescheiden, samenwonende en zelfs homoseksuele koppels tot de H. Communie toegelaten zouden kunnen worden. Ook de stelling van AL dat “niemand voorgoed veroordeeld is” , is volgens Seifert regelrecht in strijd met de woorden van Jezus Christus zelf.

Verkondigd

Een en ander is “radicaal, strijdig en absoluut tegengesteld aan de traditionele leer”, aldus Seifert, maar wordt sinds AL openlijk verkondigd door Antonio Spadaro sj van La Civiltá Cattolica, de Filipijnse bisschoppenconferentie, een aantal Duitse bisschoppen, de aartsbisschop van Chicago Cupich en door de Weense kardinaal Christoph Schönborn. (KN/The Wanderer)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.