fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Paus naar oecumenische bijeenkomst over Midden-Oosten

KN Redactie 26 april 2018
image
Paus Franciscus en patriarch Kyrill tijdens hun historische ontmoeting in februari 2016. (Foto: AP)

Paus Franciscus gaat op 7 juli naar de Italiaanse stad Bari voor een oecumenische bijeenkomst met de hoofden van andere christelijke kerken om te bidden voor vrede in het Midden-Oosten.

Het gaat allereerst om een “dag van gebed en bezinning op de dramatische situatie” in de regio, “die zoveel broeders en zusters in het geloof treft.”

Verschillende leiders

De paus roept de gelovigen op voor de bijeenkomst te bidden, waarvoor hij de leiders van de christelijke Kerken en gemeenschappen in de regio zal uitnodigen.
In het Zuid-Italiaanse Bari worden de stoffelijke resten van Sint-Nicolaas bewaard, een van de belangrijkste heiligen van de Russisch-orthodoxe Kerk.

Oecumenisch gebaar

Paus Franciscus leende afgelopen zomer enkele botfragmenten uit aan de Russisch-orthodoxe Kerk als gebaar van zijn innige verlangen de relaties te verbeteren. Hij gaf daarmee gehoor aan een verzoek van het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk, patriarch Kyrill, gedaan tijdens hun historische ontmoeting op Cuba in februari 2016.

Twee miljoen belangstellenden

De relikwieën waren van mei tot juli in de kathedraal van Christus de Verlosser in Moskou. Daar werden ze door meer dan twee miljoen orthodoxe gelovigen vereerd. Onder hen was ook de Russische president Vladimir Poetin.

Historische ontmoeting

Omdat de bijeenkomst op Bari opgezet is als oecumenische ontmoeting, is het waarschijnlijk dat ook de Russische patriarch zal deelnemen. Met de veronderstelde deelname van de oecumenisch patriarch van Constantinopel, Bartholomaios I, zou het om een buitengewone historische ontmoeting gaan.
Spanningen rond de steun van Bartholomaios voor de erkenning van een onafhankelijke Oekraïens-orthodoxe Kerk zou echter wel eens roet in het eten kunnen gooien. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.