<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus ontheft bisschop van Memphis van functie

KN Redactie 26 oktober 2018
image
Bisschop Holley. (Foto: CNS photo/Jaclyn Lippelmann)

Paus Franciscus heeft Martin Holley ontheven van zijn functie als bisschop van Memphis. Het besluit kwam na een Vaticaans onderzoek, meldt CNA.

Volgens Vaticaans woordvoerder Greg Burke is Holley wegens wanbeleid van zijn functie ontheven. De bisschop zelf echter beschuldigt kardinaal Donald Wuerl ervan het onderzoek te hebben beïnvloed.

In juni werd het bisdom Memphis door twee aartsbisschoppen onderzocht na klachten over ingrijpende veranderingen die Holley zou hebben doorgevoerd. Zo zou hij bijna twee derde van de zestig priesters in zijn bisdom hebben overgeplaatst. De uitslag van dat onderzoek is niet openbaar gemaakt.

Volgens Holley is hij echter niet uit zijn functie ontheven wegens wanbeleid. Hij beschuldigt kardinaal Wuerl ervan het onderzoek te hebben beïnvloed om hem zijn functie te ontnemen.

Holley zegt in een interview met CNA dat Wuerl in 2012 als aartsbisschop van Washington op de nominatie stond om Vaticaans staatssecretaris te worden. Holley was toen hulpbisschop in Washington en werd gevraagd advies te geven over die benoeming. Hij twijfelde of Wuerl geschikt was als staatssecretaris.

Wuerl werd geen staatssecretaris. Volgens Holley heeft Wuerl hem nu “uit wraak” zijn functie laten afnemen. “Ik stond hem in de weg”, zei Holley.

Holley is nauwelijks twee jaar bisschop van Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee geweest. Aartsbisschop Kurtz van Louisville is door de paus aangewezen om het bisdom voorlopig te besturen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.