fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus ontmoet Europese daklozen bij driedaags jubileum

KN Redactie 3 mei 2016
image
Daklozen in het Vaticaan. (Foto: AP)

Daklozen uit heel Europa gaan van 11-13 november op pelgrimage naar het Vaticaan.

In het Vaticaan vindt dan een driedaags jubileum plaats voor daklozen. Het speciale jubileum is een van de laatste evenementen voor het einde van het Heilig Jaar. Dat wordt op 20 november 2016 afgesloten.

Duizenden

Naar verwachting zullen enkele duizenden mensen die op straat leven of hebben geleefd naar Rome afreizen.

Het hart van God

De Italiaanse organisatie Fratello, die het jubileum organiseert, liet in een reactie weten: “Deze tijd van pelgrimage en van ontmoeting met paus Franciscus zal de meest kwetsbare mensen in onze maatschappij, die vaak uitgesloten worden, de kans bieden om te ontdekken dat hun plaats in het hart van God is en in het centrum van de Kerk.”

Het evenement sluit niet alleen aan bij het Heilig Jaar van Barmhartigheid, maar ook bij het Jaar van de Diaconie van de Franse Kerk.

Ontvangst door de paus

De deelnemers aan het speciale jubileum zullen in het Vaticaan worden ontvangen door paus Franciscus. Op 11 november zal de paus een catechese aan hen geven. Op het programma staat ook een gebedswake met kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon. Op 13 november zal Franciscus voorgaan in een Mis voor de daklozen.

Eerdere bijeenkomst

Het is niet de eerste keer dat daklozen op pelgrimage gaan naar het Vaticaan. In oktober 2014 kwamen 150 Franse daklozen naar Rome en hadden daar een korte ontmoeting met paus Franciscus. Uit die pelgrimage is de organisatie Fratello ontstaan, die het speciale jubileum in november organiseert.

Sixtijnse Kapel

Paus Franciscus laat via zijn pauselijk aalmoezenier met regelmaat speciale bijeenkomsten organiseren voor daklozen. Zo mochten twee groepen Romeinse daklozen in juni 2015 op kosten van het Vaticaan naar de Lijkwake in Turijn en mocht een groep daklozen in maart 2015 de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea bezoeken. (KN/ANSA)