fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus ontmoet slachtoffers aardbevingen

KN Redactie 4 januari 2017
image
Paus Franciscus bezocht kort na de beving Amatrice, waar hij onder meer bad voor de getroffenen. (Foto: AP)

Paus Franciscus ontvangt donderdag in het Vaticaan ruim achthonderd mensen die vorig jaar getroffen werden door een serie aardbevingen in Midden-Italië.

“De audiëntie is gewijd aan mensen die hun dierbaren, huizen en economische zekerheid hebben verloren en niet meer kunnen terugkeren naar hun woonplaats”, zegt mgr. Renato Boccardo, aartsbisschop van bisdom Spoleto-Norcia, die de groep zal begeleiden.

Serie aardbevingen

Zijn bisdom werd vorig jaar getroffen door een serie aardbevingen. Vooral de beving van 30 oktober richtte veel schade aan. Hierbij werd het historische centrum van Norcia, inclusief de basiliek, grotendeels verwoest.

Bij de beving kwamen twee mensen om en raakten ruim 15.000 personen dakloos. Norcia staat voornamelijk bekend als de geboorteplaats van H. Benedictus en de basiliek die naar hem vernoemd is, die dateert uit de dertiende eeuw.

Volgens de aartsbisschop wil de paus voornamelijk degenen verwelkomen die op verschillende manieren verwondt zijn en die in afwachting zijn van “vertroosting en hoop”. Bij de audiëntie zullen ook verschillende priesters aanwezig zijn uit de getroffen regio’s en autoriteiten die betrokken zijn met de wederopbouw.

Dopen

In het verlengde van de audiëntie, zal paus Franciscus op 14 januari alle kinderen dopen uit de getroffen gebieden, die na de beving van 24 augustus zijn geboren. De plechtigheid zal plaatsvinden in de kapel van Santa Marta.

Franciscus kwam tot het besluit na het verzoek van een moeder die hem tijdens zijn bezoek in Amatrice, net na de beving, had gevraagd haar kind te dopen.

Amatrice en Norcia

Midden-Italië werd vorig jaar getroffen door verschillende aardbevingen, met veel krachtige naschokken. Op 24 augustus vielen in Amatrice door een beving van 6,0 op de schaal van Richter driehonderd slachtoffers.

Twee maanden later trof een aantal nieuwe bevingen dezelfde regio, met een aardbeving van 6,5 op de schaal van richter op 30 oktober in de buurt van Norcia. De schade van de bevingen wordt geschat op ruim vier miljard euro. (KN/RadioVat)