fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus prijst overleden Britse kardinaal Murphy O’Connor

KN Redactie 2 september 2017
image
Kardinaal Cormac Murphy O'Connor (Foto: CNS)

Paus Franciscus heeft de vrijdag overleden Britse kardinaal Cormac Murphy-O’Connor geprezen als standvastig verkondiger van het Evangelie.

Murphy-O’Connor, emeritus-aartsbisschop van Westminster, overleed vrijdag op 85-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed.

Internationaal bekend

De kardinaal leidde de circa vier miljoen Britse katholieken van 2000 tot 2009 als aartsbisschop van Westminster. Internationaal viel hij op door zijn inzet als vice-voorzitter van de internationale anglicaans-katholieke dialoogcommissie.
Nadat hij in 2000 aartsbisschop van Westminster was geworden en daarnaast voorzitter van de Britse bisschoppenconferentie, kreeg hij in 2002 de kardinaalshoed.

Ervaren zielzorger

Murphy-O’Connor werd op 24 augustus 1932 geboren in een kinderrijk artsengezin van Ierse oorsprong. Na zijn priesterwijding in 1956 werkte hij jarenlang als zielzorger. In 1971 werd hij rector van het Engele College in Rome. In 1977 benoemde paus Paulus VI hem tot bisschop van Arundel en Brighton.

Adviseur

Tot zijn tachtigste was hij adviseur van de Congregaties voor de Bisschoppen en voor de Evangelisatie der Volkeren. Ook nam hij vaak representatieve taken waar voor de paus.
Het kardinaalscollege telt nu 222 leden, van wie 121 jonger dan 80 en daarmee stemgerechtigd bij een eventueel conclaaf. (KN/KNA)