fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus roept in Chili opnieuw op migranten te helpen

KN Redactie 19 januari 2018
image
Paus Franciscus bij aankomst op het sportveld in de Chileense stad Iquique. (Foto: AP)

Laten we letten op de problemen van migranten , want “er is geen christelijke vreugde als we de deuren sluiten”. Die oproep deed de paus tijdens de laatste dag van zijn bezoek aan Chili. Inmiddels is Franciscus aangekomen in buurland Peru.

Tijdens de Mis op 19 januari op een sportveld in Iquique verwees de paus naar het feit dat er in die Chileense stad veel migranten uit de regio worden opgevangen. Uit heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, en dan vooral uit Venezuela en Haïti, trekken mensen naar de stad in het noorden van Chili, op zoek naar beter leven.

Vergelijking met Heilige Familie

Iquique betekent ‘land van dromen’ in de lokale taal, zei de paus. Hij prees de stad voor de opvang aan “mannen en vrouwen van verschillende volkeren en culturen die alles achter zich hebben gelaten en op weg zijn gegaan”.

Opnieuw vergeleek hij migranten met de Heilige Familie “die woestijnen heeft moeten doorkruisen om in leven te kunnen blijven”. Eerder maakte de paus een dergelijke vergelijking ook tijdens de nachtmis van Kerstmis.

Problemen van migranten

De paus ging tijdens de preek in op het Evangelie over de bruiloft te Kana waar Maria tegen Jezus zegt: “Ze hebben geen wijn meer” (Joh. 2,3). Franciscus riep christenen op om “net als Maria in Kana te proberen te letten op onze pleinen en onze steden degenen te herkennen die een ‘verwaterd’ leven hebben”.

Hij vroeg om te letten op alle onrechtvaardige omstandigheden en “nieuwe vormen van uitbuiting” en verwees daarbij specifiek naar migranten. “Laten we letten op degenen die profiteren van de problemen van veel migranten, omdat ze de taal niet kennen of niet de juiste documenten hebben.”

‘Geen christelijke vreugde’

Want zei hij: “We weten goed dat er geen christelijke vreugde is als we de deuren sluiten; er is geen christelijke vreugde als we de anderen doen voelen dat ze te veel zijn of als er onder ons geen plaats meer is voor hen.”

“En laten we niet bang zijn om onze stem te verheffen en te zeggen: “Ze hebben geen wijn meer.”

Aangekomen in Peru

Na afloop van de Mis liet de paus aan journalisten weten dat hij tevreden terugkijkt op zijn driedaagse bezoek aan Chili. “Ik ben blij, erg blij met Chili. De Chilenen zijn zeer gastvrij.”

Vanuit Iquique vertrok de paus donderdagavond lokale tijd met het vliegtuig naar Peru. In de hoofdstad Lima werd hij begroet door de Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynsky en de Peruaanse bisschoppen. (KN)