fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘samenleving zonder moeders is een kille samenleving’

KN Redactie 1 januari 2017
image
Paus Franciscus in de Sint Pieter op het hoogfeest van de H. Maria, Moeder van God (Foto: AP)

“Moeders zijn het krachtigste medicijn tegen onze individualistische en egoïstische neigingen.” Dat zei paus Franciscus op het hoogfeest van de H. Maria, Moeder van God.

In de Sint Pieter sprak de paus op nieuwjaarsdag over hoe belangrijk het is te weten dat wij als gelovigen “geen wees zijn”.

Beste medicijn

“Het vieren van het moederschap van Maria, Moeder van God en onze moeder, aan het begin van een nieuw jaar betekent het herdenken van een zekerheid die onze dagen begeleidt: wij zijn een volk met een moeder, wij zijn geen wezen.”

Paus Franciscus noemde moeders het beste medicijn tegen het individualisme en het egoïsme in de wereld. “Een samenleving zonder moeders zou niet alleen een koude samenleving zijn, maar een samenleving die het hart heeft verloren.”

Tederheid

Verwijzend naar de moeders die hun kinderen in de gevangenis bezoeken, moeders die in oorlogstijd en op de vlucht voor hun kinderen zorgen, zei de paus dat moeders “zelfs op de ergste momenten weten te getuigen van de tederheid, van de onvoorwaardelijke toewijding, van de kracht van de hoop.”

En Maria, zei de paus, heeft ons die moederlijke warmte gegeven, “die ons omgeeft te midden van moeilijkheden”. “De moederlijke warmte die niet toestaat dat iets of iemand in het hart van de Kerk de revolutie van tederheid dooft die door haar Zoon is begonnen. Waar een moeder is, daar is tederheid.”

Geestelijke wees

En, zo legde Franciscus uit, die tederheid beschermt ons tegen de “bijtende ziekte” in de samenleving, namelijk die van het “geestelijk wees zijn”. Die ziekte zorgt ervoor, zei hij, dat mensen het vermogen verliezen “van de tederheid, van de verwondering, van het medelijden en van de compassie”.

Als we naar de Heilige Maagd kijken, zei de paus, brengt dat een glimlach op ons gezicht, omdat we ons “een volk voelen”.

Inzet voor vrede

Na het angelusgebed later op de dag, riep paus Franciscus de gelovigen op zich in dit nieuwe jaar in te zetten voor de vrede. “Het jaar zal goed zijn in de mate waarin ieder van ons, met behulp van God, elke dag het goede probeert te doen.”

“Zo bouwen we de vrede op, door ‘nee’ te zeggen – met de feiten – tegen de haat en het geweld, en ‘ja’ tegen broederschap en verzoening.”

Aanslag Turkije

De paus sprak dan ook zijn verdriet uit over de aanslag afgelopen nacht in Istanboel. Daarbij kwamen in een nachtclub zeker 39 mensen om het leven.

“Verdrietig druk ik mijn nabijheid uit bij het Turkse volk”, zei Franciscus. “Ik bid voor de talloze slachtoffers en voor de gewonden en voor de natie in rouw, en ik vraag de Heer om alle mensen van goede wil te ondersteunen die moedig de mouwen opstropen om de plaag van het terrorisme te bestrijden.” (KN/VI)