<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus spoort gezinnen aan ‘een baken van vreugde’ te zijn

KN Redactie 27 augustus 2018
image
Paus Franciscus spreekt de gezinnen in het Croke Park-stadion toe. (Foto: CNS Photo - Paul Haring)

Tijdens de Wereldgezinsdagen in Dublin heeft paus Franciscus gezinnen aangespoord de wereld vreugde te tonen en zo een voorbeeld voor andere gezinnen te zijn. “God wil dat iedere familie een baken van de vreugde van zijn liefde in deze wereld is”, zei hij in zijn toespraak tot de gezinnen, afgelopen zaterdag.

“Dit betekent dat een familie een vuurtoren moet zijn die iedereen kan volgen”, zei hij. “Het betekent dat wij, die Gods reddende liefde zijn tegengekomen, die liefde proberen uit te drukken in kleine tekenen van vriendelijkheid in ons dagelijks leven.”

Gezinnen zijn ‘de hoop van Kerk en wereld’

Ook noemde hij gezinnen “de hoop van de Kerk en de wereld”. Daarover zei de paus: “Door jullie getuigenis van het Evangelie kunnen jullie helpen Gods droom waarheid te maken. Jullie kunnen helpen om Gods kinderen dichter bijeen te brengen, zodat zij in eenheid kunnen groeien en kunnen leren hoe het voor de hele wereld is om als één grote familie in vrede te leven.”

Het Familiefestival, dat op 25 augustus in sportstadion Croke Park in Dublin plaatsvond, begon met verschillende koor- en dansvoorstellingen. Vervolgens kwamen zes gezinnen aan het woord om te getuigen van hoe zij de ‘vreugde van het Evangelie’ beleven.

Hun zoon, door terroristen gedood

De families kwamen uit Ierland, India, Irak, Burkina Faso en Canada. Eén koppel vertelde hoe zij hun heroïneverslaving overwonnen en een gezin met tien kinderen stichtten. De Iraakse familie sprak over hun zoon, pater Ragheed Ganni, die na een Mis door terroristen gedood werd.

Hierna hield de paus zijn toespraak, waarin hij de Iraakse familie loofde om de vergeving die zij getoond hebben na de moord op hun broer. “Zij waren in staat liefde te vinden in de vrede van Christus, een liefde die alle dingen nieuw maakt.”

Voor- en nadelen van technologie

Ook sprak Franciscus over de voor- en nadelen van technologie. Hij zei dat te veel technologie iemand in zijn eigen ‘bubbel’ brengt en van de realiteit afzondert, maar dat sociale media ook nuttig kunnen zijn – bijvoorbeeld, voegde hij toe, om contacten te onderhouden met mensen die je op de Wereldgezinsdagen hebt ontmoet. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.