fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Vergeet niet ware rust te vinden in de Heer’

KN Redactie 9 juli 2017
image
Gelovigen luisteren op het Sint-Pietersplein bij het angelusgebed in de brandende zon naar paus Franciscus. (Foto: AP)

“Jezus weet hoe moeilijk het leven kan zijn.” Dat zei paus Franciscus zondag bij het angelusgebed op het Sint-Pietersplein.

Franciscus reflecteerde op de evangelielezing van de dag waarin Christus zegt “Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt, en Ik zal u rust en verlichting schenken”.

Niemand uitgezonderd

“Laten we leren naar Jezus te gaan. En laten we, terwijl we in deze zomermaanden enige respijt zoeken van die dingen die het lichaam vermoeien, niet vergeten ware rust te vinden in de Heer.”

Jezus, zei de paus, richt zijn uitnodiging tot iedereen die zich moe of belast door het leven voelt, niemand uitgezonderd. “Jezus weet hoe moeilijk het leven kan zijn.” Ook, vervolgde Franciscus, weet Hij hoeveel dingen ons hart vermoeid kunnen maken.

Uit dit ‘drijfzand’

Geconfronteerd met al deze lasten van het leven is het eerste woord van Jezus’ uitnodiging “Kom”, zei de paus. Als alles scheef loopt, is het een vergissing om te blijven waar we zijn.

Het mag evident lijken om ons op momenten van duisternis in onszelf te keren en te tobben over de onrechtvaardigheden van het leven, de ondankbaarheid van anderen of het kwaad van de wereld, vervolgde hij.

Maar Jezus wil ons uit dit “drijfzand” trekken, aldus Franciscus. De weg eruit ligt in de relatie, in het uitsteken van onze hand en het verheffen van onze blik naar Degene die echt van ons houdt.

De eerste stap

Uit onszelf treden is echter pas de eerste stap, zei de paus. We moeten ook weten waar we naartoe moeten. In het leven kunnen vele van onze doelen misleidend zijn: ze beloven rust en leiden ons een tijdje af, maar laten ons uiteindelijk net zo alleen achter als we begonnen.

Ze lijken op vuurwerk, aldus de paus. En daarom zegt Jezus “Komt tot mij”. Franciscus wees erop dat mensen zich bij moeilijkheden vaak tot anderen richten, maar dat we niet moeten vergeten ons naar Jezus te keren, ons voor hem te openen en onze moeilijkheden aan Hem toe te vertrouwen.

‘Laten we leren naar Jezus te gaan’

Dat de Heer op de mensen wacht om hen te helpen, wil niet zeggen dat Hij op een magische wijze de moeilijkheden wegneemt.

“Jezus neemt het kruis niet van ons af”, aldus de paus, veeleer “draagt Hij het met ons”. Wie naar Jezus komt, ontvangt een vrede die zelfs in beproevingen en moeilijkheden blijft. Dat belooft Hij ons zelf, voegde de paus toe, het vers herhalend “Leer van Mij… en je zult rust vinden voor je leven”.

“Laten we leren naar Jezus te gaan”, concludeerde hij. “En laten we, terwijl we in deze zomermaanden enige respijt zoeken van die dingen die het lichaam vermoeien, niet vergeten ware rust te vinden in de Heer.” (Radio Vaticaan)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.