<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus geeft ‘Vatileaks’-priester strafvermindering

KN Redactie 21 december 2016
image
Vier van de vijf aangeklaagden in Vatileaks II. Rechts monsignore Vallejo Balda. (Foto: AP)

De Spaanse priester die informatie lekte naar de pers in het zogeheten Vatileaksschandaal is door paus Franciscus voorwaardelijk op vrije voeten gesteld.

De 55-jarige Lucio Angel Vallejo Balda is dinsdag uit de gevangenis ontslagen.

Straf voorwaardelijk gemaakt

De paus heeft de man gratie verleend door met het oog op het naderende Kerstfeest de resterende straf in voorwaardelijk om te laten zetten. Wat de voorwaarden zijn is niet bekend gemaakt.

Informatie gelekt

Monsignore Vallejo was secretaris van de Prefectuur voor Economische Aangelegenheden van de Heilige Stoel. In die functie sluisde hij vertrouwelijke informatie door aan twee Italiaanse journalisten die op grond daarvan twee schandaalboeken schreven. Het schandaal kreeg bekendheid onder de naam Vatileaks 2.0, omdat een vergelijkbare zaak, de zogenaamde ‘Vatileaks’, zich voordeed onder paus Benedictus XVI.

Meer aangeklaagden

De priester stond ironisch genoeg sinds het begin van het Barmhartigheidsjaar samen met de voormalige persmedewerkster Francesca Chaouqui en beide journalisten terecht voor een Vaticaanse rechtbank. Na een acht maanden durend proces werd Vallejo Balda begin juli tot anderhalf jaar cel veroordeeld. Die ging in op 22 augustus.

Vrijuit

Bij de strafaanpassing heeft paus Franciscus de tijd dat de priester in voorarrest zat meegerekend. Uitdrukkelijk werd medegedeeld dat de helft van de straf er al op zat.
Chaouqui, die tijdens het proces beviel van haar eerste kind, kreeg tien maanden voorwaardelijk. Beide journalisten, Gianluigi Nuzzi en Emiliano Fittipaldi, en een medewerker van Vallejo Balda gingen vrijuit.

Eerder gratie

In de eerste Vatileaks-affaire werd eveneens gratie verleend. Op 22 december bracht paus Benedictus XVI een bezoek aan diens voormalige butler, Paolo Gabriele. Die zat een gevangenisstraf uit van vier jaar wegens het lekken van pauselijke correspondentie.

Straf kwijtgescholden

De paus bezocht hem om hem vergiffenis te schenken en “in een vaderlijk gebaar” de opgelegde straf kwijt te schelden. “Vertrouwend op de ernst van het getoonde berouw” heeft de Heilige Stoel hem de mogelijkheid willen geven “rustig zijn leven met zijn gezin te hervatten.”
Het is niet duidelijk of Vallejo Balda net als Gabriele spijt heeft betuigd of een gratieverzoek heeft ingediend. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.