<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus viert Mis voor daklozen: ‘Jullie helpen ons, ons op Gods golflengte af te stemmen’

KN Redactie 13 november 2016
image
Paus Franciscus vierde zondagochtend de H. Mis in de Sint-Pieter voor daklozen, voormalige daklozen en armen. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft vandaag voor een kleine vierduizend daklozen, onder wie ook Nederlanders, in de Sint-Pieter de zondagsmis gevierd. Het was de bekroning van een driedaagse pelgrimage die zij op uitnodiging van de paus hadden gemaakt.

“Met jullie aanwezigheid”, zei de paus, “helpen jullie ons ons op Gods golflengte af te stemmen en dat in het blikveld te nemen, waarnaar Hij kijkt.”

Houden van God en de naasten

De Kerk moet steeds in het bijzonder kijken naar het lijdende en huilende deel van de mensheid “omdat zij weet dat deze mensen op grond van een in het Evangelie geboekstaafd recht deel van haar uitmaken”.

De “grootste dingen” waarvan men moet houden, zei de paus, zijn God en de naasten. Alle andere dingen vergaan, ook de Sint-Pieter, voegde hij toe.

‘Gods gelaat’

Franciscus vestigde de aandacht op de maatschappelijke uitsluiting van daklozen en riep op tot meer sociale rechtvaardigheid. Het is onaanvaardbaar dat een mens “uitgezonderd” wordt “omdat men aan vergankelijke zaken de voorkeur geeft”.

Wie zich afkeert van armen en uitgeslotenen keert zich van “Gods gelaat” af, ging hij verder. Hij riep op de ogen te openen, “vooral voor de vergeten en uitgesloten medemensen”.

‘Geestelijke sklerose’

Franciscus noemde het een “grote ongerechtigheid” dat met de vooruitgang en de groei van het aantal kansen steeds ook het aantal mensen toeneemt dat daartoe geen toegang heeft. Zolang het in de “huizen van allen aan gerechtigheid ontbreekt” kan er ook in de huizen van wie het goed hebben geen vrede zijn.

Het is een symptoom van “geestelijke sklerose” wanneer de interesse geconcenteerd is op dingen die men wil produceren in plaats van op mensen van wie men zou moeten houden, zei de paus verder.

Concert Ennio Morricone

Voor de afsluiting van het Jaar van Barmhartigheid waren een kleine vierduizend daklozen, voormalige daklozen en armen uit ongeveer twintig landen op uitnodiging van de paus naar Rome gekomen. Ook uit Nederland was een groep aanwezig.

Op vrijdag ontving de paus hen in de Paulus VI-aula in het Vaticaan. Op zaterdag dirigeerde de Italiaanse componist en Oscarwinnaar Ennio Morricone in het Vaticaan een concert voor daklozen en armen.

Lijkwade van Turijn

Paus Franciscus laat via zijn pauselijk aalmoezenier met regelmaat speciale bijeenkomsten organiseren voor daklozen.

Zo mochten twee groepen Romeinse daklozen in juni 2015 op kosten van het Vaticaan naar de Lijkwade in Turijn en mocht een groep daklozen in maart 2015 de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea bezoeken.

Pizza

Deze zomer organiseerde de pauselijk aalmoezenier daguitstapjes naar het strand voor Romeinse daklozen met pizza op kosten van de paus. Rond het Sint-Pietersplein kunnen daklozen al langer een douche nemen en een knip- en scheerbeurt krijgen.

Interview aan Utrechts Straatnieuws

In 2015 gaf paus Franciscus een interview aan de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.