Paus Franciscus vindt het zinvol na te denken over de toelating van rijpere gehuwde mannen tot het priesterschap, maar wijst loslaten van de celibaatsverplichting af.
“Het vrijwillige celibaat is geen oplossing”, aldus de paus. Het toelaten van gehuwde mannen tot het priesterschap wordt door sommigen bepleit als een mogelijke oplossing voor het schrijnend priestertekort in sommige streken.
“Wij moeten erover nadenken of viri probati (letterlijk ‘beproefde mannen’) een mogelijkheid vormen. Dan moeten we ook bepalen, welke taken zij over kunnen nemen, bijvoorbeeld in veraf gelegen gebieden”, aldus de paus. Onder meer in moeilijk toegankelijke gebieden in Latijns-Amerika, zoals de Andes of het Amazonegebied, gaan al jaren stemmen op om ervaren gehuwde catecheten toe te laten tot het priesterschap.
Met het oog op het eveneens bepleite diaconaat voor vrouwen zei de paus dat de door hem ingestelde commissie bedoeld is “om het thema te onderzoeken en niet om een deur te openen”.
De Argentijnse paus bekende dat ook hij geloofscrises, twijfels en momenten van geestelijke leegte kent. “Zonder crises kan men niet groeien. Een geloof dat niet in crisis raakt en erdoor groeit, blijft kinderlijk.
“Er zijn zonder meer donkere momenten waarin ik zeg: Heer, dat begrijp ik niet.” Dat geldt ook voor zorgen die hij zichzelf op de hals haalt, aldus de paus. “Want ik ben een zondaar en dan word ik woedend.”
Hij vindt het niets dat hij ten voorbeeld wordt gesteld. “Ik ben een heel gewoon mens die doet wat hij kan. Ik ben een zondaar en ik kan falen, maar wij mogen niet vergeten dat de idealisering van een mens ook altijd een vorm van onbewuste agressie is. Men staat mij niet toe een feilbare zondaar te zijn.”
Paus Franciscus zegt in het interview dagelijks te bidden om innerlijke vrede en veel gevoel voor humor. Op de vraag of hij zich aangevallen voelt vanuit het Vaticaan antwoordde hij zijn innerlijke vrede sinds de pauskeuze in 2013 niet te hebben verloren. “Ik kan begrijpen dat de manier waarop ik de dingen aanpak sommigen niet bevalt. Dat is legitiem, menselijk en verrijkend.”
Met betrekking tot de verwikkelingen rond de Maltezer ridderorde nam de paus kardinaal Raymond Burke in bescherming. “Ik ervaar kardinaal Burke niet als een tegenstander”, aldus Franciscus, die de Amerikaan een uitstekende jurist noemde. Hij stuurde hem naar Guam in verband met een ernstig geval van seksueel misbruik door de inmiddels afgezette bisschop. Die zaak is bijna afgerond. “Daar ben ik hem zeer dankbaar voor.” (KN/KNA/Kath.net)