fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Paus vraagt misbruikslachtoffers om vergeving

KN Redactie 13 februari 2017
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft de slachtoffers van kindermisbruik door priesters om vergeving gevraagd. Ook kondigde hij aan hard tegen misbruik te zullen blijven optreden.

“Ik vraag deemoedig om vergeving”, schrijft de paus in het voorwoord van een boek van een misbruikslachtoffer. Hij verzekerde de slachtoffers en hun familieleden van zijn “gevoelens van liefde en van pijn”. De Italiaanse krant La Repubblica publiceerde het voorwoord vandaag.

‘Afschuwelijke misdaad’

Franciscus veroordeelde het misbruik opnieuw scherp: “Het gaat om iets monsterlijks, een afschuwelijke misdaad, die het radicaal tegenovergestelde is van wat Christus ons leert.” De Kerk moet “extreme strengheid” laten gelden “tegenover priesters die hun missie verraden en tegenover hun oversten, hetzij bisschoppen of kardinalen, die hen eventueel dekken”.

‘Diabolisch offer’

De paus herinnert aan zijn maatregel uit juni 2016 die het mogelijk maakt om bisschoppen af te zetten die hun zorgplicht in de omgang met misbruik van minderjarigen of volwassenen die bescherming behoeven ernstig hebben verzaakt.

“Hoe kan iemand zijn leven eraan hebben toegewijd kinderen naar God te leiden en hen in plaats daarvan in een ‘diabolisch offer’ verslinden, dat zowel het slachtoffer als ook het leven van de Kerk verwoest?”, schrijft Franciscus.

‘Beangstigende beschadigingen’

Zijn ontmoetingen met misbruikslachtoffers, onder wie de auteur van het boek, de Zwitser Daniel Pittet, hebben hem opnieuw voor ogen gebracht welke “beangstigende beschadigingen seksueel misbruik bewerkt” hoe lang en pijnlijk de verwerking voor de slachtoffers is. Sommigen werden zelfs tot zelfmoord gedreven, schrijft de paus. “Deze doden bezwaren mijn hart, mijn geweten en dat van de hele Kerk.”

‘Licht in verschrikkelijke schaduwzone’

Franciscus dankt Pittet voor zijn openheid: “Getuigenverklaringen als de jouwe slopen de muren van het zwijgen die schandalen en leed onderdrukken, en brengen licht in een verschrikkelijke schaduwzone in het leven van de Kerk.”

Zo, vervolgt hij, kan het pad naar een rechtvaardig herstel en de “genade van de verzoening” geëffend worden. Mogelijkerwijze kunnen zo ook pedofielen de “verschrikkelijke gevolgen” van hun handelen erkennen.

Vier jaar lang misbruikt

Paus Franciscus ontmoette Pittet in 2015 in het Vaticaan. De voormalig priester, die intussen getrouwd is en zes kinderen heeft, vertelde Franciscus hoe hij vanaf zijn achtste levensjaar vier jaar lang door een priester misbruikt werd.

In La perdono, Padre (‘Ik vergeef u, pater’) dat verschijnt bij de Vaticaanse uitgeverij, schrijft Pittet over het misbruik en over zijn vergeving van de dader. (KNA)