fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt Trump om inzet voor vrede

KN Redactie 24 mei 2017
image
Paus Franciscus wisselt geschenken uit met de Amerikaanse president Trump en zijn vrouw Melania (Foto: AP)

Paus Franciscus ontving de Amerikaanse president Trump woensdagochtend in het Vaticaan en sprak daar met hem onder meer over de interreligieuze dialoog en over de inzet voor vrede. “We kunnen vrede wel gebruiken”, beaamde Trump.

De Amerikaanse president Donald Trump kwam woensdagochtend iets voor half negen aan in het Vaticaan. “Het is werkelijk een grote eer”, zei Trump nadat hij paus Franciscus de hand had geschud. De twee mannen spraken een half uur met elkaar tijdens een privéaudiëntie.

Goede samenwerking

De exacte inhoud van het gesprek is niet bekend gemaakt. Wel liet de Vaticaanse persdienst na afloop weten dat paus en president gesproken hadden over “de goede bilaterale relaties die er bestaan tussen de Heilige Stoel en de Verenigde Staten van Amerika, evenals over de gemeenschappelijke inzet voor het leven en de vrijheid van godsdienst en van geweten.”

Beide heren spraken zich ook uit voor “een goede samenwerking tussen de staat en de katholieke Kerk in de Verenigde Staten, die zich inzet ten dienste van de bevolking op het vlak van gezondheid, onderwijs en de hulp aan migranten”.

Muur

De persdienst liet verder weten dat de paus en Trump hadden gesproken over “actuele internationale onderwerpen”. Ook spraken ze over het “bevorderen van de wereldvrede door middel van politieke diplomatie en de interreligieuze dialoog, met bijzondere aandacht voor de situatie in het Midden-Oosten en de zorg voor de christelijke gemeenschappen”.

Of de paus ook was ingegaan op de omstreden grensmuur met Mexico, liet de persdienst niet weten. Franciscus had al voor Trumps aantreden als president kritiek geleverd op het plan om de muur verder uit te breiden. “Iemand die alleen daaraan denkt, muren…en geen bruggen bouwen, is niet christelijk”, zei de paus. Trump reageerde vervolgens fel op die kritiek.

Vrede

Trump was samen met zijn vrouw Melania, zijn dochter Ivanka en haar man, en een aantal diplomaten naar het Vaticaan gekomen. First Lady Melania vroeg de paus om haar rozenkrans te zegenen. De president kreeg van de paus een bronzen vredesmedaille. Franciscus legde hem uit dat het geschenk “mijn verlangen naar vrede” uitdrukt. “We kunnen vrede wel gebruiken”, zei Trump daarop.

De paus overhandigde de president ook zijn boodschap voor de Wereldwijde Dag voor de Vrede 2017. “Ik heb die persoonlijk voor u ondertekend”, zei Franciscus. Daarnaast gaf hij Trump de pauselijke exhortatie Evangelii gaudium, de encycliek Laudato si’ en de pauselijke exhortatie Amoris laetitia. “Ik zal ze lezen”, beloofde de president. Die had op zijn beurt voor de paus een reeks boeken van Martin Luther King meegenomen.

Sant’Egidio

Aan het einde van de ontmoeting bedankte Trump de paus en wenste hem succes met zijn werk. “Ik zal niet vergeten wat u me heeft gezegd”, zei de president tot slot. Vervolgens sprak Trump met Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin.

Trumps vrouw Melania ging daarna op bezoek bij het Romeinse kinderziekenhuis Bambino Gesù. Dochter Ivanka had ondertussen een ontmoeting met de gemeenschap van Sant’Egidio in Rome die onder meer vluchtelingen opvangt en slachtoffers van mensenhandel helpt. (KN/VI)