fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus wil maatregelen om Rohingya-conflict op te lossen

KN Redactie 1 december 2017
image
Paus Franciscus wordt door een uitzinnige menigte begroet in Bangladesh voorafgaand aan de openluchtmis in Dhaka. (Foto: CNS-Photo/Paul Haring)

De paus heeft de internationale gemeenschap opgeroepen “beslissende maatregelen” te nemen om het probleem rond de Rohingya-vluchtelingen op te lossen.

Net als bij zijn bezoek aan Myanmar gebruikte de paus de beladen term ‘Rohingya’ niet, maar sprak over “vluchtelingen uit de staat Rakhine”. Hij doelde daarmee op de meer dan 600.000 leden van een overwegend islamitische bevolkingsgroep die de laatste maanden uit Myanmar verdreven zijn.

Edelmoedigheid geprezen

Kort na aankomst in Bangladesh prees de paus de edelmoedigheid van het land bij de opvang van de vluchtelingen. Vrijdag zal de paus drie vluchtelingengezinnen ontmoeten tijdens een interreligieuze vredesbijeenkomst. “In een wereld waarin religie vaak – schandalig genoeg – misbruikt wordt om verdeeldheid te zaaien is een getuigenis van verzoening en eenheid stichtende kracht meer dan ooit noodzakelijk”, aldus de paus.

Dank voor godsdienstvrijheid

Met het oog op de kleine katholieke minderheid dankte paus Franciscus voor de vrijheid om hun geloof te belijden in het overwegend islamitische Bangladesh. Hij sprak zich uit voor een “eerlijke dialoog” en “respect voor de legitieme verscheidenheid” die spanningen overwint. Het aantal katholieken bedraagt nog geen kwart procent van de bevolking van 163 miljoen mensen.
Paus Franciscus arriveerde donderdag in Dhaka, waar hij door de president werd ontvangen. Hij bracht een bezoek aan het monument voor de slachtoffers van de onafhankelijkheidsoorlog van 1971 waar hij een krans legde en een boom plantte.

Priesterwijding

Vrijdagmorgen wijdde de paus tijdens een openluchtmis zestien priesters. Tijdens zijn preek maande hij de wijdelingen het geloof te verkondigen en daarvan met hun leven te getuigen. Zij moeten zich vooral om armen en behoeftigen bekommeren. “Hou het voorbeeld van de Goede Herder voor ogen! Hij is niet gekomen om bediend te worden, maar om te dienen”, aldus de paus.

Oproep tot gebed

De paus wendde zich spontaan tot de 100.000 aanwezigen in het Suhrawardy-Udyanpark: “Hartelijk dank dat jullie allemaal hierheen gekomen zijn. Enkelen van heel ver zelfs. Dat toont jullie liefde voor de Kerk, jullie liefde voor Christus.” De paus vroeg de aanwezigen vooral ook voor hun priesters te bidden. (KN/KNA)