<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus zegt audiëntie af, bidt in plaats daarvan voor slachtoffers aardbeving

KN Redactie 24 augustus 2016
image
Een man bekijkt de schade in het Italiaanse dorpje Pescara del Tronto na de aardbeving van vannacht (Foto: ANSA via AP)

[FOTO’S] Paus Franciscus besloot vanochtend at te zien van zijn algemene audiëntie. In plaats daarvan vroeg hij gelovigen met hem de rozenkrans te bidden voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Italië.

Het midden van Italië werd vannacht getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Volgens de laatste berichten zijn er tientallen doden gevallen. Er wordt gevreesd voor meer slachtoffers, omdat een aantal dorpen ten zuiden van de stad Norcia voor een groot deel onder het puin bedolven zijn en er nog een heel aantal mensen wordt vermist. Met name het dorp Amatrice heeft zware schade geleden.

Grote pijn en nabijheid

Paus Franciscus besloot na het horen van het nieuws zijn algemene audiëntie niet te houden. Die vindt traditioneel elke woensdagochtend plaats. “Ik had de catechese van vandaag voorbereid”, zei de paus tegen de gelovigen op het Sint Pietersplein. Hij was van plan te spreken over “de nabijheid van Jezus”.

Na het horen van het nieuws, zei Franciscus, “kan ik niet anders dan uitdrukking geven aan mijn grote pijn en mijn nabijheid met alle mensen die aanwezig zijn in de door schokken geraakte plaatsen, aan alle mensen die hun geliefden hebben verloren en aan alle mensen die zich nog geschokt voelen door de angst en de schrik”.

Omhelzing van de hele Kerk

Verwijzend naar het dorpje dat het zwaarst geraakt is door de aardbeving, zei de paus: “De burgemeester van Amatrice horen zeggen: ‘het dorp is er niet meer’, en weten dat er onder de doden ook kinderen zijn, raakt me echt heel erg.”

Hij verzekerde iedereen in het aardbevingsgebied van zijn gebed en van “de omhelzing van de hele Kerk die jullie op dit moment met al haar moederlijke liefde wil vasthouden”. Ook bedankte de paus de hulpverleners en de vrijwilligers die op dit moment in het gebied aan het werk zijn.

Rozenkrans

Vervolgens vroeg hij de aanwezigen om zich met hem in gebed te verenigen, “opdat de Heer Jezus, die altijd geraakt werd door het menselijk lijden, deze verdrietige harten troost en hun vrede geeft door tussenkomst van de Heilige Maagd Maria”.

Hij liet de duizenden gelovigen op het plein weten dat de catechese van vandaag “verzet is naar volgende week”. “Ik nodig jullie uit om een deel van de heilige rozenkrans met mij te bidden voor deze broeders en zusters van ons.”

Donatie Italiaanse bisschoppen

De Italiaanse bisschoppenconferentie liet vanochtend weten dat er direct 1 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor noodhulp aan de slachtoffers. Op 18 september zal er in alle Italiaanse kerken worden gecollecteerd voor dit doel. (KN/VI)

Beeld van de Italiaanse dorpen die door de aardbeving het zwaarst geraakt werden (Foto’s: ANSA via AP):

[widgetkit id=”38″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.