fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus ‘zo snel mogelijk’ naar aardbevingsgebied

KN Redactie 29 augustus 2016
image
De paus zei na het angelusgebed zondag dat hij het aardbevingsgebied zo snel mogelijk hoopt te bezoeken (Foto: AP)

Paus Franciscus hoopt ‘zodra het mogelijk is’ het gebied in Italië te bezoeken dat vorige week werd getroffen door een zware aardbeving.

Dat zei hij gisteren na het angelusgebed op het Sint Pietersplein.

Geestelijke nabijheid

Hij sprak daarbij “opnieuw zijn geestelijke nabijheid” uit met de inwoners van de gebieden die het hardst geraakt werden door de aardbeving. Die trof centraal Italië afgelopen woensdag. Diezelfde dag besloot de paus van zijn gewoonlijke audiëntie af te zien en in plaats daarvan een rozenkrans te bidden voor de slachtoffers.

Franciscus benoemde gisteren de plaatsen waar de meeste slachtoffers zijn gevallen: “Amatrice, Accumoli, Arquata en Pescara del Tronto, Norcia”. In totaal vielen bijna driehonderd doden. Zaterdag vond een staatsbegrafenis plaats voor 49 van hen.

Christelijke hoop

“Ik zeg de geliefde bevolking daar nogmaals”, zei de paus, “dat de Kerk hun lijden en hun zorgen deelt”. Hij vroeg om gebed voor de doden en de overlevenden van de aardbeving en zei de getroffen gebieden zo snel mogelijk te willen bezoeken.

“Lieve broeders en zusters, zodra het mogelijk is, hoop ook ik jullie te komen bezoeken, om jullie persoonlijk de troost van het geloof te brengen, de omhelzing van een vader en een broer en de steun van de christelijke hoop.”

Johannes Paulus II

Paus Franciscus zou met een bezoek aan het aardbevingsgebied het voorbeeld volgen van zijn voorgangers. Slechts 48 uur na de aardbeving die op 23 november 1980 de Zuid-Italiaanse regio’s Basilicata en Campania trof, bracht Johannes Paulus II per helikopter een bezoek aan het gebied. Naast dankbaarheid, was er ook kritiek op zijn snelle bezoek, omdat de paus mogelijk de hulpverleners in de weg zou hebben gelopen.

Na de aardbeving die met name Assisi zwaar trof in 1997 wachtte hij ruim drie maanden met een bezoek. De aardbeving in de regio Umbrië vond plaats op 26 september 1997 en Johannes Paulus II bezocht het getroffen gebied op 3 januari 1998.

Benedictus XVI

Benedictus XVI bezocht de Italiaanse stad l’Aquila 22 dagen na de aardbeving op 6 april 2009 en de regio Emilia 36 dagen na de aardbeving op 20 mei 2012. “Ik zou jullie een voor een liefdevol willen omhelzen”, zei hij toen tegen de bevolking. “De gehele Kerk is hier met mij, naast jullie lijden.” (KN/VI)