fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Pausbezoek Fatima begonnen

KN Redactie 12 mei 2017
image
Paus Franciscus wordt begroet door een meisje op het vliegveld van Monte Real (Foto: AP)

Paus Franciscus is vrijdagmiddag per vliegtuig in Portugal aangekomen voor zijn tweedaags bezoek aan het Portugese Mariabedevaartsoord Fatima.

Tijdens de speciale plechtigheid zal de paus twee van de zienertjes, Francisco (1908 – 1919) en zijn zusje Jacinta (1910 – 1920) heilig verklaren. De organisatoren verwachten een miljoen deelnemers aan de plechtigheden.

Gebed bij verschijningskapel

Het speciale Al Italia-toestel kwam rond 17:00 uur aan op het militaire vliegveld Monte Real, waar hij werd ontvangen door president Marcelo Rebelo de Sousa. Na een persoonlijke ontmoeting met het staatshoofd vertrok hij per helikopter naar het veertig kilometer verderop gelegen Fatima. Daar zou de paus bij de verschijningskapel kort met de gelovigen bidden.

Rozenkransgebed

Volgens het programma keert de paus daar later op de avond terug om kaarsen te wijden, de gelovigen te begroeten en samen de rozenkrans te bidden.
Aansluitend viert kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin een nachtelijke Mis op het grote plein van het heiligdom.

Heiligverklaring

Bij de plechtige Eucharistieviering op zaterdag zal paus Franciscus twee van de drie zienertjes heilig verklaren. Voor de in 2005 gestorven derde zienster, zuster Lucia dos Santos, loopt het zaligverklaringsproces.
Bij de plechtigheid worden 350 zieken verwacht. De paus zal een speciale ontmoeting met hen hebben.
Zaterdagmiddag reist de paus weer terug naar Rome. (KN/KNA)