fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

ChristenUnie en SGP verder in twee Europese fracties

KN Redactie 20 juni 2019
image
Europarlementariër voor de ChristenUnie Peter van Dalen Bron: ChristenUnie

Peter van Dalen (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan in het Europees Parlement verder in twee fracties. Van Dalen sluit zich aan bij de EVP, namens de SGP blijft Ruissen lid van de ECR.

De beide Europarlementariërs blijven ook in de nieuwe situatie met elkaar samenwerken. Zo meldt een persbericht van de Christenunie op 20 juni. De splitsing komt niet voort uit onenigheid tussen beide partijen, maar uit ‘verschillen in positie in het politieke landschap en verhouding tot politieke ontwikkelingen.’

Veranderd

ChristenUnie en SGP waren de afgelopen twee periodes beide lid van de ECR-fractie. Volgens de ChristenUnie is de ECR in die tijd dusdanig veranderd dat de partij vindt dat zij niet meer geloofwaardig onderdeel van de ECR-fractie kan zijn. Voor de SGP ligt dat anders.

Verbindend verhaal

De Christenunie stapt nu dus uit de ECR over naar de Europese Volkspartij, een partij waar ook het CDA deel van uit maakt. Peter van Dalen: “Voor de ChristenUnie is het allerbelangrijkste dat wij geloofwaardig een herkenbaar christelijk-sociaal geluid kunnen laten horen. Dat we een verhaal kunnen vertellen dat mensen niet verdeelt, maar verbindt. Een verhaal waarbij zorg voor de schepping hoog in het vaandel staat. Dat de Europese Unie niet versterkt of verzwakt, maar verandert. Ik ben ervan overtuigd dat de ChristenUnie de ruimte heeft om dat vanuit de EVP ook te kunnen doen.”

EU-kritisch geluid

De SGP is van mening bij de ECR een meer EU-kritisch geluid te kunnen laten horen. Bert-Jan Ruissen: “Binnen de ECR hebben we in de afgelopen tijd onze boodschap op een goede manier naar voren kunnen brengen. Die lijn zet ik graag voort. In de ECR heb ik alle ruimte voor een EU-kritisch en christelijk geluid en kan ik geloofwaardig opkomen voor mijn speerpunten, zoals Israël, Landbouw en vervolgde christenen.”

Blijven samenwerken

Van Dalen en Ruissen en ook de gezamenlijke besturen geven aan dat hun onderlinge verhouding, ondanks de verschillende keuzes, altijd goed zijn gebleven. Van Dalen: “Het is geen verrassing dat er nog steeds veel overeenkomsten tussen onze partijen zijn. Bert-Jan en ik blijven samenwerken om onze idealen dichterbij te brengen.” Ruissen reageert: “Op deze manier kunnen we nu ons christelijke geluid in twee Europese fracties laten horen.”