<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Paus herinnert EU-politici vanuit het ziekenhuis aan het belang van ‘vrijheid, gerechtigheid en vrede’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 juni 2023
image
De Duitse politicus Manfred Weber is momenteel de voorzitter van de Europese politieke partij EVP. Paus Franciscus schreef een boodschap aan de partij en drong aan op broederschap als inspiratie voor de bouw van een verenigd Europa. Foto: Twitter

In een bericht aan de grootste politieke partij in het Europees Parlement benadrukte paus Franciscus zondag het belang van het omarmen van een houding van wereldwijde broederschap. “Broederschap kan een bron van inspiratie zijn voor degenen die Europa vandaag nieuw leven in willen blazen”, schreef hij aan de leden van de Europese Volkspartij (EVP).

Ook drong de paus er bij de politici op aan om eensgezind te zijn over “kwesties waarbij primaire ethische waarden en belangrijke punten van de christelijke sociale doctrine op het spel staan”.

Hij schreef dat christelijke politici zich moeten onderscheiden “door de ernst waarmee ze kwesties benaderen, door opportunistische oplossingen af te wijzen en altijd vast te houden aan de criteria van de waardigheid van de persoon en het algemeen welzijn.”

Vanuit het ziekenhuis

Niet eerder stuurde de paus een boodschap die hij vanuit het Gemelli-ziekenhuis ondertekende. Hij onderging er onlangs een buikoperatie, waarvan hij momenteel nog aan het herstellen is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De boodschap was bedoeld voor de dag waarop paus Franciscus een audiëntie zou houden met de EVP-parlementariërs. Die bijeenkomst kon niet doorgaan vanwege de operatie van de paus.

Mondiaal

In de brief, die het Vaticaan op 11 juni publiceerde, schrijft de paus dat hij menselijke broederschap beschouwt als “het grote inspirerende principe” voor het aanpakken van de uitdagingen van migratie en zorg voor de planeet.

“Ik denk dat broederschap ook een bron van inspiratie kan zijn voor degenen die Europa vandaag nieuw leven in willen blazen, zodat het volledig beantwoordt aan de verwachtingen van zowel haar volkeren als de hele wereld. Een Europees project kan vandaag de dag alleen maar een mondiaal project zijn”, aldus de paus.

Klimaat en migratie

De EVP werd in 1953 opgericht als de Christendemocratische Fractie. Tegenwoordig is de partij een centrumrechtse politieke groepering in de Europese Unie, bestaande uit veertig partijen uit heel Europa, waaronder de Duitse CDU en het Italiaanse Forza Italia. Vanuit Nederland zijn er Europarlementariërs van het CDA en de ChristenUnie bij aangesloten.

https://www.kn.nl/donaties/

Momenteel wordt de EVP geleid door de Duitse politicus Manfred Weber. De partij staat bekend om haar brede anti-migrantenstandpunt, en dringt consequent aan op strengere grenscontroles.

Ook voert de partij oppositie tegen de nieuwe EU-regelgeving die tot doel heeft om twintig procent van de aangetaste ecosystemen in Europa te herstellen. Volgens de EVP schaadt de regelgeving de boeren, bedreigt die de voedselzekerheid en staat die de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen in de weg.

Ideaal

“Beste vrienden, laten we ons onze oorsprong herinneren: laten we niet vergeten hoe het verenigde Europa is ontstaan; laten we de tragedie van de oorlogen van de twintigste eeuw niet vergeten”, schreef paus Franciscus.

Het ideaal van een verenigd Europa kan alleen maar gerealiseerd worden als er ruimte is voor mensen om “in vrijheid, gerechtigheid en vrede te leven”, aldus de paus. Een gezond niveau van pluralisme binnen de partij moet hierbij in stand gehouden worden; de politici zijn immers volksvertegenwoordigers. Dat moeten ze ook voor ogen houden. De paus waarschuwde hierbij voor de groeiende kloof tussen burgers en parlementariërs.

Hij benadrukte daarom het belang voor politici om zich te houden aan de Europese visie van “eenheid in verscheidenheid”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.