<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Rake klappen voor ChristenUnie en CDA: ‘Gehoopt dat er meer in zat’

Luuk van den Einden 23 november 2023
image
Henri Bontenbal drukte op de avond van de verkiezingsuitslag zijn teleurstelling uit over het verlies van zijn CDA, dat van vijftien naar vijf zetels zakt. Foto: screenshot via RTL Nieuws

Na een verkiezingsronde met een historisch ongekende uitslag moeten twee van de drie christelijke partijen een bitter verlies slikken. Teleurstelling en zorgen over de toekomst overheersen: “We vrezen voor verdere polarisatie.”

De monsterzege van de PVV zag niemand aankomen, maar dat het CDA zetels zou moeten inleveren, mag geen verrassing heten. De intrede van Pieter Omtzigts NSC in de politieke arena en de opkomst van de BoerBurgerBeweging (BBB) voorspelden al dat de christendemocraten veel kiezers zouden verliezen aan deze nieuwkomers, die zich profileren op klassieke CDA-thema’s als landbouw en solidariteit.

CDA-groen uitgevlakt

Met een terugloop van vijftien naar vijf Kamerzetels komt het CDA als de grote verliezer van deze verkiezingen uit de bus, samen met JA21: beide partijen zijn twee derde van hun zetels kwijt.

“Wij komen terug, maar daar hebben we ook tijd voor nodig.”
- Henri Bontenbal

Het CDA-groen, dat ooit de kaart van Nederland domineerde, is volledig uitgevlakt: in geen enkele gemeente is de partij de grootste geworden. Overijssel, dat bij de verkiezingen van 2021 het laatste CDA-bastion bleek, is nu dé NSC-provincie geworden.

‘Moed niet opgeven’

Lijsttrekker Henri Bontenbal gaf in een eerste reactie op de nederlaag aan teleurgesteld te zijn. “Ik had gehoopt dat er meer in zat dan deze vijf zetels”, zegt hij. Desondanks toont hij zich strijdbaar: “Maar als ik één ding niet ga doen, is het de moed opgeven.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De grote hoeveelheid zetels voor concurrent NSC toont volgens Bontenbal dat er “bestaansrecht is voor de christendemocratische ideeën. Wij komen terug, maar daar hebben we ook tijd voor nodig. Er is veel enthousiasme voor de nieuwe koers, en daarmee ga ik hartstochtelijk door.”

Dankbaar

Ook de ChristenUnie van Mirjam Bikker heeft een verlies te verwerken. Hoewel de partij volgens de prognoses stabiel op vijf zetels leek te blijven, houdt de ChristenUnie er slechts drie over. Daarmee is de partij nu even groot als de SGP, die evenveel zetels scoorde als in 2021.

“Ons land is gebouwd op minderheden die elkaar heel houden en elkaar weten te vinden.”
- Mirjam Bikker

De vier regeringspartijen hebben allemaal met stevig zetelverlies te maken en dus ook de ChristenUnie, waar de schade echter niet zo fors is als bij het CDA of D66. Mirjam Bikker laat in een reactie dan ook weten dankbaar te zijn “dat zoveel tienduizenden mensen hun stem hebben geven aan de ChristenUnie”.

‘Vrezen voor polarisatie’

Tegelijkertijd spreekt ze haar zorgen uit over de winst van de PVV. “We vrezen voor verdere polarisatie. Ons land is gebouwd op minderheden die elkaar heel houden en elkaar weten te vinden”, zegt ze. “Deze verkiezingen zetten daarom veel op het spel en dat vraagt juist van de winnaars van deze verkiezingen wijsheid voor het hele land.”

https://www.kn.nl/donaties/

Net als Bontenbal belooft ook Bikker niet op te geven: “Wij verlangen ernaar om ook in de politiek dienstbaar te zijn aan onze hemelse Vader en zo om te zien naar elkaar en naar de schepping. Die missie is onveranderd en zullen wij met hart en ziel en biddend voor ons land voort zetten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.