fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pools parlement op weg naar totaal abortusverbod

KN Redactie 23 september 2016
image
Poolse prolife-activisten (foto: Jacek Kotula)

Het Poolse parlement heeft vandaag een ‘Red vrouwen’-wet verworpen die abortus op aanvraag voorstelt.

Het zet zijn wetgevingsproces voort in een ‘Stop abortus’-maatregel, die uit zou kunnen lopen op een totaal verbod op abortus in Polen.

Reageerbuis

Er werden deze week verschillende wetten behandeld. De parlementsleden hoorden drie wetten – de eerste verbood abortus, de tweede stond abortus op aanvraag toe tot de derde zwangerschapsmaand, en de derde definieerde een embryo als een kind in de vroegste fase (met het oog op reageerbuisbevruchting).

Grote marge

De ‘Stop abortus’-wet is met een meerderheid van 267-154 door het parlement aangenomen. Er zal in commissies verder over overlegd worden alvorens een definitieve versie van de wet wordt opgesteld en gestemd. De grote marge wordt gezien als een aanwijzing dat de wet zal worden aangenomen. Het ‘Red vrouwen’-voorstel dat was gepresenteerd door abortusvoorstanders en dat de gezondheid van de moeder en misvormingen van het foetus probeerde in te sluiten, werd verworpen met 230-173.

Compromis

Sinds 1992 is abortus in Polen verboden met uitzondering van drie omstandigheden – als het leven of de gezondheid van de moeder gevaar loopt, als de zwangerschap het gevolg is van een misdaad en als een dokter denkt dat de baby een zware en onomkeerbare handicap of een ongeneeslijke en levensbedreigende ziekte heeft. Sommige politici menen dat deze wet een compromis is dat zo moet blijven.

Morele schande

“Abortus is massamoord van onschuldige kinderen, de hel voor vrouwen en een morele schande voor mannen” zei Joanna Banasiuk, een advocate uit het Ordo Iuris Instituut voor Wetscultuur dat de wet bij de leden van het parlement heeft geïntroduceerd.

Burgerinitiatief

Het voorgestelde verbod op abortus is het werk van een beweging aan de basis en, in tegenstelling tot wat veel buitenlandse pers meldt, niet op gang gebracht door de katholieke Kerk, noch door de regering. Het Poolse democratische systeem geeft een groep burgers de mogelijkheid om een wetsvoorstel in het parlement te brengen door 100.000 handtekeningen te verzamelen. Het burgerinitiatief over abortus kreeg meer dan 450.000 handtekeningen.

Dokter

De nieuwe wet zou wetsbescherming geven aan alle kinderen vanaf het moment van verwekking, en zo alle abortus in Polen strafbaar maken. De wet stelt nadrukkelijk dat een dokter die de dood van een ongeboren kind veroorzaakt doordat hij probeert het leven van de moeder te redden, niet gestraft zal worden.

Verantwoordelijkheid

De speerpunt van de voorgestelde wet is niet vrouwen te straffen die abortus laten plegen, dat laat die aan de rechter over. In plaats daarvan wordt de straf voor aborteurs en anderen verzwaard die zwangere vrouwen schade toebrengen en tot abortus dwingen door list of bedreiging. De wet bespreekt ook de verantwoordelijkheid van de staat bij het helpen van ouders van gehandicapte kinderen of kinderen met bijzondere behoeften. (KN/LifeSiteNews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.