<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Priesters niet verplicht vrouwen voeten te wassen’

KN Redactie 17 maart 2016
image
Paus Franciscus wast vrouwelijke en mannelijke gevangenen de voeten (Foto: AP).

Priesters zijn niet verplicht om vrouwen toe te laten tot de traditionele voetwassing op Witte Donderdagavond.

Iedere bisschop of priester “moet beslissen naar zijn eigen geweten en overeenkomstig de bedoeling waarmee de Heer dit feest instelde”, aldus Sarah.

Pauselijk decreet

Hij reageerde daarmee op vragen naar aanleiding van een pauselijk decreet eerder dit jaar, waarin hij toestond dat ook vrouwen voor dit ritueel in aanmerking komen. Daarmee, aldus de paus, zou de betekenis van Jezus’ gebaar sterker tot uitdrukking komen, “zijn zelfgave tot het uiterste voor de redding van de wereld, Zijn grenzeloze barmhartigheid”.

Verplichting

In een toelichting op het decreet werd daarop de indruk gewekt, dat priesters voortaan verplicht zouden zijn om een zo representatief mogelijk groep gelovigen te selecteren: “leken, clerici, gehuwden, alleenstaanden, gezonden, zieken, kinderen, jongeren en ouderen, en niet slechts een categorie of conditie.”

Kanttekeningen

Kardinaal Sarahs verheldering volgt na kanttekeningen van bisschoppen en priesters over de nieuwe richtlijn, die ook de voetwassing van vrouwen tijdens de Avondmis van Witte Donderdag toestaat. Voor de liturgische herziening door paus Pius XII konden vrouwen ook in aanmerking komen voor de voetwassing, maar alleen door vrouwen en, zoals toen gebruikelijk, buiten de Mis.

Niet bindend

Onlangs verklaarde hulpbisschop Athanasius Schneider van Astana (Kazachstan) dat hij in geweten geen vrouwen voor de voetwassing op Witte Donderdag kan toelaten. “God zij dank is geen priester of bisschop verplicht om op Witte Donderdag vrouwen publiekelijk de voeten te wassen, want er is geen bindende norm en de voetwassing zelf is slechts facultatief.”

Historisch beeld

Er klinkt ook inhoudelijke kritiek op het decreet. Volgens de Amerikaanse jezuïet Joseph Fessio SJ waste Jezus niet de voeten van willekeurige leerlingen of het volk, maar van de twaalf apostelen. Volgens Fessio had de opdracht elkaar de voeten te wassen betrekking op clerici. De poging om Jezus gebaar “meer inclusief” te maken “verduistert” volgens hem “het historische beeld”. (KN

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.