<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pro-life medici lanceren nieuw zorgconcept voor vrouwen

KN Redactie 10 februari 2018
image
Screenshot: http://pwhcenters.org

Pro-life medici in de VS hebben een nieuw concept gelanceerd op het gebied van vrouwenzorg.

‘ISO certificering’

Ieder gezondheidscentrum behoudt zijn naam, missie en businessplan. Maar door aan een aantal voorwaarden te voldoen, kunnen klinieken in de Verenigde Staten zich vanaf nu een Pro-Women’s Healthcare Center (PWHC) noemen. Het gaat om een ‘ISO certificering’ op het gebied van pro-life vrouwenzorg, die medische centra in staat stelt om “hoogstaande medische zorg” te bieden die een stap verder gaat. Ook niet-confessionele klinieken die zich in de principiële uitgangspunten kunnen vinden, komen in aanmerking.

Ondersteuning

Naast behandeling en advies op het vlak van reproductie zorg, bieden de PWHC-centra ook emotionele, spirituele en sociale ondersteuning aan vrouwen in moeilijkheden. Zo kunnen vrouwen behandeld of doorverwezen worden in geval van alcohol- of drugsverslaving. Voor vrouwen die spijt hebben na het slikken van de abortuspil, is er een behandeling beschikbaar die de werking van de pil zoveel mogelijk terug probeert te draaien. Ook worden zij emotioneel begeleidt wanneer zij kampen met schuldgevoelens na een abortus (abortion healing) of bij de verwerking van een miskraam. Maar de zorg is ook breder: zo hebben vrouwen ook toegang tot borstkanker-screening.

Pro-life medici

Een groep medici kondigde het initiatief aan op de vooravond van de 45e Mars voor het Leven in Washington, die op 19 januari plaatsvond. Onder hen is de katholieke arts John Bruchalski, een voormalige abortusarts die terugkeerde tot het katholicisme. Hij stond in 1994 de wieg van de Tepeyac-kliniek, een pro-life verloskunde- en gynaecologiepraktijk. Ook zette hij in 2000 ‘Divine Mercy Care’ op, een non-profit organisatie die pro-life zorg bevordert.

Revolutie

Met het opzetten van PWHC hopen de initiatiefnemers een revolutie op gang te brengen op het gebied van vrouwenzorg. “Wij verwelkomen de wijze van benadering van vrouwengezondheid van deze centra”, stelt Donna Harrison in de brochure van de organisatie. De directrice van de Amerikaanse Vereniging van Pro-Life Verloskundigen en Gynaecologen prijst het initiatief om zijn “vrouwgerichte benadering”, die noodzakelijk is “om de grote druk te gunste van abortus tegen te gaan”. (KN/CNS)

>Lees het complete verhaal in Katholiek Nieuwsblad van deze week en via KNdigitaal

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.