fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Comité Raad van Europa over Italië: moeilijk verkrijgbare abortus is schending vrouwenrechten

KN Redactie 12 april 2016
image

Volgens een comité van de Raad van Europa worden in Italië de rechten van vrouwen geschonden doordat zij moeilijk een abortus kunnen krijgen. Dat meldt Reuters.

Veel Italiaanse gynaecologen hebben gewetensbezwaren tegen het uitvoeren van abortussen. Die situatie maakt volgens het comité voor sociale rechten van de Raad inbreuk op zowel het recht van vrouwen op bescherming van hun gezondheid als het recht van artsen op waardigheid op de werkvloer.

Gewetensbezwaren

Hoewel abortus sinds 1978 legaal is in Italië, beroept een groeiend aantal artsen zich op gewetensbezwaren. Dat was voor vakbond CGIL reden een klacht in te dienen bij de Raad van Europa.

Volgens de Italiaanse overheid heeft ongeveer 70% van de gynaecologen gewetensbezwaren.

‘Aanzienlijke risico’s’

Ook in ziekenhuizen met een gynaecologie-afdeling zouden vaak weinig of geen artsen zijn die een abortus willen uitvoeren. Vrouwen zouden daardoor gedwongen zijn naar elders in Italië of het buitenland uit te wijken, of hun toevlucht nemen tot een illegale abortus.

Dat “kan aanzienlijke risico’s voor de gezondheid en het welzijn van de betrokken vrouwen met zich meebrengen”, aldus het comité.

Meest recente cijfers

Het Italiaans ministerie van Volksgezondheid zei dat het comité de meest recente cijfers niet in ogenschouw heeft genomen. Daaruit zou blijken dat in 60% van de Italiaanse gezondheidsinstellingen abortussen worden uitgevoerd. (Reuters)