fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Regelgeving nekt religieuze gemeenschap in aartsbisdom Utrecht

KN Redactie 24 februari 2017
image
De Shalomgemeenschap in betere tijden (Foto: KN/Ed Arons)

Gewijzigde wet- en regelgeving rond verblijfsvergunningen heeft geleid tot het gedwongen vertrek van drie van de vier leden van de religieuze gemeenschap Shalom in Renkum.

Geen verlenging verblijfsvergunning

Dat “moet noodgedwongen en met pijn in het hart afscheid nemen van Shalom”. Drie van de vier leden van de uit Brazilië afkomstige gemeenschap krijgen “ondanks diverse pogingen van het Aartsbisdom Utrecht tot het allerlaatste moment” geen verlenging van hun verblijfsvergunning.
De beweging was na een bezoek in 2010 aan Brazilië door kardinaal Eijk gevraagd om zich in Nederland te vestigen. De kleine gemeenschap was sinds januari 2013 in Renkum gevestigd, waar zij zich vooral inzette voor het jongerenwerk.

Indrukwekkend

“Shalom is een beweging met internationale ervaring op het gebied van sociaal-diaconaal werk, geloofsverkondiging, gezinspastoraat, jongerenwerk en retraites. Kardinaal Eijk is in de afgelopen jaren onder de indruk geraakt van het werk van Shalom in zijn bisdom. Leden van de beweging organiseerden onder andere jongerenactiviteiten, waaronder de Vormelingendagen, coördineerden de aartsdiocesane deelname aan de Wereldjongerendagen en zorgden in Renkum voor een biddende aanwezigheid. De leden van Shalom hebben door hun gelovig enthousiasme in de afgelopen jaren veel betekend voor het jongerenwerk in het aartsbisdom. De bisdomstaf en vele anderen zijn de leden van Shalom daar zeer dankbaar voor”, aldus het persbericht van het aartsbisdom.

‘Zeer betreurd’

Bij de komst van Shalom was niet te voorzien dat hun verblijfsvergunning niet gewijzigd zou worden. Het vertrek van de gemeenschap wordt “zeer betreurd”. “Het is een groot verlies.” Het aartsbisdom beraadt zich op een mogelijkheid van een doorstart van de gemeenschap. (KN/Aartsbisdom)