fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Reisadvies ministerie voor WJD: geen bijzondere veiligheidsrisico’s, wel extra controles

KN Redactie 21 juli 2016
image
Foto: AP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst mensen erop dat er in verband met de Wereldjongerendagen in Krakau van 25 tot 31 juli extra gecontroleerd wordt in Polen.

“Zorg dat u zich altijd kunt identificeren. Volg de instructies van de autoriteiten op”, zo schrijft het ministerie in een reisadvies.

‘Geen bijzondere veiligheidsrisico’s’

De algehele veiligheidssituatie is normaal, aldus ‘BZ’: “Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Polen.” Reizigers zijn “zelf verantwoordelijk” voor hun veiligheid en hun “beslissing om wel of niet te reizen”. Ze kunnen op de hoogte blijven van de actuele situatie via de ‘24/7 BZ Reis app’.

Het complete reisadvies voor Polen is te lezen op de website van de rijksoverheid.

Geen bijzondere zorgen WJD en pausreis

Ook volgens Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi zijn er geen bijzondere zorgen over de veiligheid van de Wereldjongerendagen en de reis naar Polen van paus Franciscus. Dat meldt kerknet.be.

Beveiliging WJD opgevoerd

De beveiliging van het pausbezoek en van de Wereldjongerendagen (WJD) in Krakau is de laatste maanden wel opgevoerd. Sinds 4 juli heeft Polen tijdelijk, tot na de WJD, het Schengenakkoord opgeheven en grenscontroles ingevoerd.

De WJD-organisatie liet eerder ook weten dat de Poolse politie tijdens de WJD ondersteund zal worden door agenten uit acht andere landen, waaronder Italië, Spanje, Hongarije en Duitsland.

Springstof in Warschau, Krakau, Wroclaw

De Telegraaf meldde vorige week dat de Poolse politie bij routinecontroles 150 kilo aan chemicaliën voor springstof had aangetroffen in Warschau, Krakau en Wroclaw. Poolse autoriteiten vermoeden dat er een verband bestaat met de WJD.

Slotmis: meer dan 1,5 miljoen deelnemers verwacht

De paus komt op 27 juli in Polen aan, waar hij tot en met 31 juli blijft. Op het programma staan, meldt kerknet.be, onder meer een ontmoeting met honderdduizenden jongeren, een bezoek aan de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau.

Aan de slotmis met paus Franciscus op zondag zullen naar verwachting meer dan 1,5 miljoen mensen deelnemen.

Onder de jongeren die deelnemen aan de Wereldjongerendagen zijn er negenhonderd uit Nederland en ten minste driehonderd uit Vlaanderen. (KN/kerknet)

De Wereldjongerendagen zijn op deze website onder meer te volgen via de weblogs van deelneemsters Laetitia Verbeiren en Janneke Al.