fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Russisch-orthodoxen twijfelen over deelname aan orthodox concilie

KN Redactie 13 juni 2016
image
Patriarch Bartholomaios van Constantinopel is het erehoofd van de wereldwijde Orthodoxie. De Russisch-orthodoxe Kerk is echter veruit de grootste orthodoxe Kerk. (Foto: AP)

De Russisch-orthodoxe Kerk overweegt niet deel te nemen aan het panorthodox concilie dat op 19 juni op Kreta zou moeten beginnen.

Dat zei de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van het patriarchaat van Moskou, metropoliet Hilarion, volgens kerkelijke bronnen.

Heilige Synode met patriarch Kyrill

Het hoogste gremium van de met afstand grootste orthodoxe Kerk, de Heilige Synode, komt vandaag in een speciale zitting met patriarch Kyrill bijeen om een besluit te nemen.

Als er nog open strijdpunten zijn, is het beter het concilie, dat van 19 tot 26 juni moet plaatsvinden, te verschuiven, aldus Hilarion. De bijeenkomst moet bijdragen aan de eenheid van de Orthodoxie en niet aan haar “deling”, zei de metropoliet.

‘Deelnemen of niet’

Hoe dichterbij het concilie komt, hoe duidelijker het wordt dat er “geen eenheid tussen de [orthodoxe] Kerken” is. Dat heeft er al toe geleid dat vier van de veertien orthodoxe Kerken besloten hebben niet naar het concilie te komen.

“Nu staan we voor de beslissing of we deelnemen of niet”, zei Hilarion volgens zijn eigen ‘ministerie’. “Dat is een zeer belangrijke beslissing, waarvan in grote mate het verdere lot van de orthodoxe Kerk afhangt: of we in vrede en eendracht met andere landskerken of in plaats daarvan met conflicten, discussies en strijdigheden zullen leven.”

Deelname al afgezegd

De orthodoxe Kerken van Bulgarije, Servië en Georgië hebben net als het patriarchaat van Antiochië met zetel in Libanon hun deelname aan het concilie in de afgelopen dagen afgezegd. Ze beriepen zich op onopgeloste onenigheid over individuele punten in de zes geplande conciliedocumenten en het reglement van orde.

Eenheid van de orthodoxie

Het panorthodox concilie wordt sinds 1961 voorbereid. Het zou de eerste bijeenkomst in zijn soort in de moderne tijd zijn. Eind januari namen de hoofden van de verschillende zelfstandige Kerken een besluit over datum en thema’s van de top.

Het concilie zou de eenheid van de Orthodoxie moeten dienen, binnen-orthodoxe strijdpunten moeten ophelderen en zich moeten beraden op de banden met de niet-orthodoxe wereld. Deelnemers zouden de hoofden van de veertien landskerken moeten zijn en 24 andere bisschoppen. (KNA)