<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Katholieke EU-medegrondlegger Jacques Delors overleden

Luuk van den Einden 28 december 2023
image
Jacques Delors in 1993. De katholieke Fransman was een belangrijke medegrondlegger van de Europese Unie en de euro. Foto: Wikimedia Commons - Christian Lambiotte, Europese Gemeenschappen, 1993 (EC - Audiovisual Service)

De voormalige EU-commissievoorzitter Jacques Delors is op 98-jarige leeftijd overleden. De katholieke Fransman heeft in de jaren tachtig en negentig grote invloed gehad op het ontstaan van de Europese Unie en de invoer van de euro.

Delors is gisteren overleden in Parijs. Dat heeft zijn dochter gemeld, laat de NOS weten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Delors was tussen 1985 en 1995 voorzitter van de Europese Commissie, het EU-orgaan dat onder meer wetsvoorstellen indient en de begroting van de Unie beheert. In die functie had hij grote invloed op de Europese eenwording.

Katholieke socialist

Delors werd in Parijs geboren op 20 juli 1925 in een katholiek arbeidersgezin. Nadat hij eerst werkte als bankier en ambtenaar, werd hij in 1974 politicus voor de Parti Socialiste. Als katholiek was hij daar een uitzondering: hij was een van de weinige socialistische politici die praktiserend gelovig was.

Als voorzitter van de Europese Commissie hield hij zich met name bezig met het optuigen van een Europees economisch systeem waarin vrij verkeer van geld en goederen mogelijk was. Zo droeg hij bij aan de ontwikkeling van een systeem dat de regels voor talloze producten binnen Europa gelijkstelde, om de handel daarin te vergemakkelijken.

EU en euro

Tijdens zijn voorzitterschap werd in 1992 ook het Verdrag van Maastricht getekend, waarvoor Delors zelf ook veel werk heeft verzet. Met dat verdrag, dat in 1993 van kracht werd, was de Europese Unie een feit.

https://www.kn.nl/donaties/

Daarnaast heeft Delors invloed uitgeoefend op iets wat veel Europeanen tegenwoordig nog in hun portemonnee terugzien: de Fransman is namelijk een van de belangrijkste grondleggers van de euro.

In 1988 werd hij naast voorzitter van de Europese Commissie ook voorzitter van een commissie die bestond uit de hoofden van diverse nationale banken. Onder zijn leiding ontwikkelden zij het plan voor de Economische en Monetaire Unie, het project waarmee Europese landen hun economieën op elkaar lieten aansluiten door het gebruik van een gemeenschappelijke munteenheid. De invoer van de euro in 2002 kan daarmee worden gezien als de kroon op Delors’ werk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.