<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Paus: wereld heeft politici nodig die de katholieke sociale leer hooghouden

Cindy Wooden - CNS 29 augustus 2023
image
Paus Franciscus ontmoette zaterdag de leden van een internationaal netwerk voor wetgevers. Hij sprak met hen over de rol die wetgevers op zich kunnen nemen in een wereld vol ontmenselijkende ontwikkelingen. Foto: CNS - Vatican Media

In een wereld waarin mensen alles en iedereen gebruiken voor hun eigen gewin kunnen katholieke wetgevers “een betere weg wijzen”. Dit kan door te verbinden en door gezamenlijke projecten, zei paus Franciscus zaterdag tegen een internationaal netwerk van katholieke wetgevers.

Paus Franciscus vroeg God om een nieuwe generatie van “goed opgeleide en trouwe katholieke leiders die zich inzetten voor het bevorderen van de sociale en ethische leerstellingen van de Kerk” door middel van openbare dienstverlening, vooral in de politiek.

Dergelijke leiders, zo vertelde hij aan de leden van het netwerk, kunnen bijdragen aan de opbouw van Gods koninkrijk door het menselijk leven en waardigheid in het middelpunt van hun zorg te plaatsen en door de bescherming van het milieu en de armste mensen ter wereld te waarborgen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De ontmoeting met de paus vond plaats op 26 augustus in het Vaticaan. De leden van het netwerk waren in Frascati, ten zuiden van Rome, bijeen voor hun jaarlijkse vergadering. Ze concentreerden zich dit keer op wat zij zien als ‘ontmenselijkende ontwikkelingen’ in de politiek, economie en technologie.

Misbruik

Een belangrijk kenmerk van de trends, die een “negatieve impact hebben op de mens en op de ecologie”, zei de paus, is een “subtiele verleiding van de menselijke geest, waardoor mensen – en vooral de jongeren – ertoe worden verleid om hun vrijheid te misbruiken”.

In plaats van op verantwoorde manier beheer te voeren over economische of materiële objecten, willen mensen controle uitoefenen op natuurlijke hulpbronnen of zelfs over elkaar, legde de paus uit.

image
Thomas Tayebwa, vice-voorzitter van het Oegandese parlement, overhandigt met zijn vrouw en kind een geschenk aan paus Franciscus tijdens de ontmoeting met het netwerk voor wetgevers. Foto: CNS - Vatican Media

Het zien van alles en zelfs andere mensen als een object dat gebruikt kan worden voor iemands persoonlijk voordeel, zei hij, “heeft uiteindelijk de meest negatieve invloed op de armsten en meest kwetsbaren in de samenleving.”

Ontmoeting

Zelfs de connecties die mensen op sociale media vinden, kunnen ontmenselijkend zijn, vervolgde hij, als ze worden gebruikt om nepnieuws te verspreiden of om haat en verdeeldheid te bevorderen.

“Dit misbruik van virtuele ontmoeting kan alleen worden overwonnen door de cultuur van authentieke ontmoeting.” Dat betekent volgens de paus ook om “elkaar te respecteren en naar elkaar te luisteren, inclusief degenen met wie we het misschien sterk oneens zijn”.

Weerspiegeling

Aan de andere kant, zei hij, kunnen internationale netwerken zoals de katholieke wetgeversgroep een betere weg wijzen. Niet alleen door mensen met elkaar te verbinden, maar ook door ze te verenigen in een gemeenschappelijk project.

https://www.kn.nl/donaties/

Zo’n netwerk weerspiegelt de Kerk zelf, zei hij, omdat het een gemeenschap is “geroepen om zowel in gemeenschap als in zending te leven”.

“Deze ‘middelpuntzoekende’ en ‘middelpuntvliedende’ krachten van het christelijk leven, ondersteund door de kracht van de Heilige Geest, binden mensen innerlijk samen in broederlijke eenheid en sturen hen naar buiten op de gedeelde missie van het vreugdevol verkondigen van het Evangelie”, zei paus Franciscus tegen de groep.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.