fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Schilder ‘heiligverklaringsportret’ Moeder Teresa: ‘Ze was een wereldschokkende figuur’

KN Redactie 2 september 2016
image
Het portret van Moeder Teresa siert sinds donderdag de gevel van de Sint-Pieter. Zondag verklaart paus Franciscus haar heilig. (Foto: AP)

Sinds donderdag siert een portret van Moeder Teresa de Sint-Pieter. Het is een kopie van een schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Chas Fagan. Hij hoopt dat het portret de vreugde en onbaatzuchtigheid van de nieuwe heilige uitstraalt.

“Het krediet ligt meer bij het onderwerp van het schilderij dan bij de schilder”, zei Fagan tijdens de persconferentie waarop het schilderij gepresenteerd werd. De presentatie vond plaats in Washington DC, in het nationale heiligdom van Sint-Johannes Paulus II.

‘Dichter bij God’

Zuster Tanya, overste van een huis van de zusters van Moeder Teresa in Washington, voegde toe: “Dat schilderij zal veel mensen dichter bij God brengen.” De zuster maakte Moeder Teresa nog mee toen zij als novice in hetzelfde gebouw woonde.

Moeder Teresa van Calcutta wordt zondag op het Sint-Pietersplein heilig verklaard door paus Franciscus. Zoals gebruikelijk hangt er op de gevel van de Sint-Pieter een tapijt met het portret van de nieuwe heilige. Dat van Moeder Teresa is een vergrote kopie van Fagans schilderij.

Zes weken schilderen

Toen de kunstenaar, die eerder Sint-Johannes Paulus II en Amerikaanse presidenten portretteerde, van de Knights of Columbus (grote katholieke liefdadigheidsorganisatie – red.) de vraag kreeg het schilderij te maken, zei hij onmiddellijk ja, vertelt hij. Hij had naar eigen zeggen echter “geen idee” dat zijn portret ook het officiële zou zijn voor op de Sint-Pieter.

Hij leverde eerste schetsen en het hele proces “kostte ten minste een maand” voordat hij zelfs maar kon beginnen met het schilderen, waar hij nog eens zes weken mee bezig was.

‘Wereldschokkende figuur’

Hij werd bij zijn werk geleid door Moeder Teresa’s uitspraak “Vreugde is kracht”, ging hij verder. Ze was een “kleine, maar op de een of andere manier een wereldschokkende figuur”. Mensen die haar ontmoet hebben, vertelden Fagan dat “als ze je aankeek, ze op de een of andere manier gloeide, ze was stralend”.

‘Liefde en hoge achting voor Moeder Teresa’

Pat Kelly van het heiligdom in Washington zei dat het schilderij was besteld vanwege “de liefde en hoge achting die de Knights of Columbus hebben voor Moeder Teresa en de Missionarissen van Naastenliefde”.

De organisatie werkte “meer dan twee decennia” met de heilige van Calcutta samen. “Sinds haar dood hebben de Knights of Columbus Moeder Teresa geëerd door hun voortgaande steun van de Missionarissen van Naastenliefde”, de door haar gestichte congregatie.

Gebedskaartjes Moeder Teresa

De Knights of Columbus hebben verder een miljoen gebedskaartjes met het portret ter beschikking gesteld voor pelgrims in Rome. Eerder al maakten vier Nederlandse bisdommen bekend in totaal meer dan zeventigduizend gebedsprentjes van Moeder Teresa te zullen verspreiden via hun parochies. (CNA)

In Katholiek Nieuwsblad van deze week is er veel aandacht voor Moeder Teresa, onder meer in een exclusief interview met haar tweede opvolgster, zuster Mary Prema. Zij noemde Moeder Teresa tegenover KN een “kanaal van liefde voor God en van de vrede”.