<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Sint-Maarten in nieuwe huisstijl FC Utrecht

KN Redactie 27 oktober 2017
image
Logo FC Utrecht. De club presenteert op 6 november de nieuwe huisstijl.

Voetbalclub FC Utrecht neemt Sint-Maarten, de beschermheilige van de stad Utrecht, op in de nieuwe huisstijl, die op 6 november wordt gepresenteerd.

Op het briefpapier komt de afbeelding van Sint-Maarten te staan.

Maatschappelijke betrokkenheid

Hiermee wil FC Utrecht niet alleen laten zien dat het dé voetbalclub van de Domstad is, maar ook dat het staat voor het gedachtegoed van de beschermheilige van de stad, meldt het AD.

De voetbalclub wil met Sint-Maarten in de nieuwe huisstijl nadrukkelijker zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen.

FC Utrecht, dat zich inzet voor goede doelen op het gebied van gezonde voeding en beweging, wil laten zien dat ook het hart spreekt, door zich te identificeren met Sint-Maarten.

Mark van der Maarel

De heilige Martinus van Tours, zoals Sint-Maarten voluit heet, staat symbool voor naastenliefde en solidariteit.

Zo gaat personeel van de voetbalclub voortaan visitekaartjes en folders uitdelen die af te scheuren zijn, naar het voorbeeld van Sint-Maarten die zijn mantel scheurde om een arme, naakte bedelaar te bedekken.

Verder gaat FC Utrecht met verdediger Mark van der Maarel een clip opnemen waarin hij net zoals Sint-Maarten op een wit paard zit. Deze clip is onderdeel van een film die het verhaal van FC Utrecht vertelt.

Rood-witte helften

Sint-Maarten (316-397) was bisschop van het Franse bisdom Tours. Hij stond hoog in aanzien bij de toenmalige Frankische machthebbers. Toen deze Franken Nederland veroverden bouwden zij in Utrecht, op het huidige Domplein, een kerkje. Sint-Willibrord, die het Evangelie kwam verkondigen in Nederland, vestigde zich in de zevende eeuw in dit kerkje.

Sint-Willibrord en Sint-Bonifatius verbinden Sint-Maarten voorgoed met Utrecht, volgens de Stichting Sint Maarten Utrecht. De stadsvlag en het stadswapen van Utrecht herinneren met de helften rood en wit aan de halve rode mantel en aan het witte onderkleed van Sint-Maarten. “Tot op de dag van vandaag herinneren deze rood-witte helften ons aan zijn daad van barmhartigheid”, aldus de stichting.  

De feestdag van Sint-Maarten wordt gevierd op 11 november. (AD/Stichting Sint Maarten Utrecht)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.