fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Spanje: protest tegen intocht vrouwelijke driekoningen

KN Redactie 5 januari 2017
image
De drie koninginnen. (Screenshot: @levante_emv)

Drie ‘republikeinse’ koninginnen nemen dit jaar deel aan de Driekoningen-optocht in de Spaanse stad Valencia.

De vrouwen, die zullen deelnemen aan een gelijksoortige optocht, vertegenwoordigen volgens de initiatiefnemers de republikeinse waarden van ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’.

‘Zonnewende’

Vorig jaar namen zij op verzoek van burgemeester Joan Ribó van Valencia, voor het eerst deel aan de optocht en poseerden na afloop met hem op het balkon van het stadhuis. Wat de burgemeester betreft, zijn ze ook dit jaar welkom.

Het initiatief komt van actiegroep Societat Coral el Micalet, die een traditie in ere wil houden die de “zonnewende van de winter” herdenkt. Volgens het Spaanse persbureau Efe zou het gaan om een “seculiere uiting van republikeinse aard”, die sinds 1937 niet meer zou worden gevierd.

‘Christelijke zin van kerstfeest’

De katholieke actiegroep Enraizados reageerde woedend op het nieuws en is een petitie gestart om de deelname van de drie vorstinnen te verhinderen. De groep eist dat de traditionele optocht, die in Spanje groots wordt gevierd, “respectvol” zal verlopen, volgens de tradities van het kerstfeest.

“Het heeft geen zin om Kerstmis te vieren, als dit gebeurt los van de christelijke zin van dit feest”, stelt de organisatie.

‘Republikeinse ideologie’

“De burgemeester wil blijkbaar dat er een einde komt aan een traditie, door het christelijke karakter ervan in twijfel te trekken en door zijn republikeinse ideologie te willen opdringen aan de kinderen van Valencia”, stelt Enraizados, dat meent dat de actie is gericht tegen christelijke tradities.

“De optocht van de Driekoningen is een traditie die zowel kinderen als volwassenen met blijdschap vervult. Het herinnert ons het moment waarop de koningen het kind Jezus aanbidden (God die mens is geworden), door hem goud, wierook en mirre te schenken.”

Van zijn kant verklaart Ribó geen moeite te hebben met de republikeinse optocht. “Ook seculiere mensen hebben het recht om hun mening te uiten”, stelt de burgemeester, die ook dit jaar het balkon van het gemeentehuis beschikbaar zal stellen aan de drie koninginnen.

Madrid: geen kerststal

In de Spaanse hoofdstad Madrid werd in december eveneens geprotesteerd tegen de burgemeester. Manuela Carmena besloot geen kerststal te plaatsen op het centrale plein Puerta de Alcalá, terwijl dit voorheen elk jaar wel het geval was.

Veel inwoners van Madrid namen hiermee geen genoegen en legden uit protest tientallen eigen kerststalletjes neer op de plaats waar voorheen de grote te zien was. (KN/ACI)