<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Met het Evangelie de straat op in Amsterdam, Den Haag en Maastricht

KN Redactie 5 mei 2017
image
De missie op het Regentesseplein in Den Haag.

[FOTO’S] In Amsterdam, Den Haag en Maastricht vonden zondag straatevangelisaties plaats. Het initiatief vindt plaats tijdens vijf zondagen in de Paastijd en is georganiseerd door de Neocatechumenale Weg.

Leden van de beweging stonden op het Haarlemmerplein in Amsterdam, het Regentesseplein in Den Haag en het Onze-Lieve-Vrouweplein in Maastricht. De ‘grote missie op de pleinen’ vindt over de hele wereld plaats, op in totaal ongeveer tienduizend pleinen.

‘De Kerk gaat op zoek naar de mensen’

Volgens coördinator Alessio Radaelli is het doel van de missies om “het getuigenis van de verrijzenis naar de mensen te brengen”.

De missie in Amsterdam (foto’s: Federico Calore):

[widgetkit id=”50″]

“Wij zijn zoals de apostelen die getuigen van het lege graf en verkondigen dat Christus is verrezen. Er zijn veel mensen die God niet kennen. Het is vaak niet vanzelfsprekend om op eigen initiatief de Kerk op te zoeken. Hiermee gaat de Kerk op zoek naar de mensen”, aldus Radaelli.

In 120 landen

Het initiatief kwam tot stand in 2013. Op verzoek van het Pauselijke Raad voor de Leken en de Pauselijke Raad voor de bevordering van de Nieuwe Evangelisatie, brachten de initiatiefnemers van de Neocatechumenale Weg, Kiko Argüello en Carmen Hernández, met priester Mario Pezzi dit idee naar voren om een bijdrage te leveren aan het Jaar van het Geloof.

Sindsdien zijn er ieder jaar ‘missies op de pleinen’. In 120 landen over de hele wereld gaan leden van Neocatechumenale gemeenschappen in de zondagen na Pasen de straat op om te evangeliseren.

‘De weg naar de Kerk gevonden’

Volgens Radaelli is de ervaring afgelopen jaren positief, ook in Nederland. “Er is altijd wel iemand die is geholpen en ons bedankt. Sommigen hebben de weg naar de Kerk gevonden. Men is verbaasd, zij verwachten dit niet van de katholieke Kerk. Vaak brengt men de Kerk in verband met negatieve zaken, maar ze heeft meer te bieden: vreugde en hoop die een aantrekkingskracht hebben op mensen.”

De missie in Maastricht:

[widgetkit id=”48″]

Tijdens de stadsmissies worden naast getuigenissen ook enkele catecheses gegeven. Er komen belangrijke geloofsvragen aan de orde, zoals wat God voor iemands leven kan betekenen, wat de zin is van het leven en wat de Kerk is.

‘Aan allen het Evangelie brengen’

Radaelli: “Een belangrijk onderdeel van de catechese is de verkondiging van het kerygma, de Blijde Boodschap van redding. Er zijn veel mensen in onze maatschappij die geen antwoorden kunnen vinden op hun problemen en lijden. Wij zijn als Kerk geroepen om aan allen de boodschap van het Evangelie, die redt, te brengen”.
Na afloop van de vijf missies is er voor geïnteresseerden gelegenheid om in de nabijgelegen parochies aansluiting te vinden.

‘Bijzondere missie’

Paus Franciscus steunde het initiatief, waarmee gehoor wordt gegeven aan zijn oproep aan de Kerk om “uit te trekken naar de existentiële periferieën”.

De missie in Den Haag:

[widgetkit id=”49″]

“Ik groet op bijzondere wijze de Neocatechumenale gemeenschappen van Rome, die vandaag een bijzondere missie beginnen op de pleinen van de stad. Ik nodig allen uit om de Blijde Boodschap te brengen naar elk levensmilieu, met mildheid en respect”, zei Franciscus bij het angelusgebed van 7 april 2013, ter gelegenheid van de inhuldiging van de missies. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.