<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Steun voor priesters die milieuramp aanvechten

KN Redactie 30 mei 2017
image
Foto: AsiaNews

Twee door de Vietnamese regering belasterde priesters hebben openlijk steun gekregen van de oud-aartsbisschop van Hanoi, mgr. Joseph Ngo Quang Kiet.

De oud-aartsbisschop en een aantal religieuzen bezochten vorige week de kapelaans Dang Huu Nam en Nguyen Ding Thuc uit twee door de milieuramp getroffen provincies. Mgr. Kiet, die zelf jarenlang een verwoede strijd voerde met de autoriteiten, wilde de twee steun betuigen en hen moed inspreken, meldt AsiaNews.

Ongekende milieuramp

Sinds april vorig jaar steunen beide kapelaans de slachtoffers van een Taiwanese staalfabriek die massale vissterfte veroorzaakte door enorme giflozingen. Honderdduizenden mensen, afhankelijk van de visvangst en aanverwante industrie, werden gedupeerd. Vorig jaar rondde de autoriteiten na lang aandringen een onderzoek af waarbij het de staalfabrikant als schuldige aanwees maar het eigen aantoonbare falen volkomen negeerde.

Schadevergoeding blijft uit

Hoewel het concern 500 miljoen dollar schadevergoeding heeft betaald, heeft de getroffen bevolking daar nog geen cent van gezien. De slachtoffers eisen sindsdien schadeloosstelling, gesteund door onder anderen de twee geestelijken. Een protestmars in februari, geleid door kapelaan Thuc, stuitte op ook voor Vietnamese begrippen extreem politiegeweld. De demonstranten, die geweldloos bleven maar weigerden te vertrekken, kregen steun van de lokale bevolking.

Smaadcampagne

Om de priesters het zwijgen op te leggen hebben de autoriteiten een smaadcampagne gestart via de media. Daarnaast hebben lokale overheden begin mei demonstraties opgezet tegen de twee, waarbij om langdurige gevangenis- en zelfs de doodstraf werd geëist tegen kapelaan Nam.

Aanmoediging

Na nu bekend is geworden heeft aartsbisschop Kiet (64) de twee op 22 mei bezocht om hen moed in te spreken een aan te moedigen zich te blijven inzetten voor de duizenden slachtoffers van de ramp, die vijf provincies economisch zwaar heeft getroffen.

Fysiek en verbaal geweld

Mgr. Kiet, die in 2010 moest terugtreden wegens gezondheidsproblemen, luisterde aandachtig naar de verhalen van de kapelaans, die te maken met zowel verbaal als fysiek geweld. Hij liet blijken de ontwikkelingen rond de milieuramp op de voet te volgen.

Heldenstatus

De oud-aartsbisschop geldt als een held door zijn onverzettelijkheid rond de voormalige nuntiatuur in Hanoi, waarvan de autoriteiten aanvankelijk een gokpaleis wilden maken.
“Mgr. Ngo Quang Kiets bezoek is een grote eer voor ons en een aanmoediging in onze strijd voor gerechtigheid voor de arme slachtoffers”, aldus kapelaan Nam tegenover AsiaNews. “Ik weet dat de aartsbisschop ons zeer nabij is en ons steunt. In het verleden heeft hij zelf de vervolging ervaren die wij nu te verduren hebben.” (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.