<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Geen eensgezindheid – maar ook ‘geen polarisatie’ – op synode

Cindy Wooden - CNS 12 oktober 2023
image
Deelnemers aan de bisschoppensynode tijdens een van de werksessies in Paulus VI-audiëntiezaal van het Vaticaan. Foto: CNS - Lola Gomez

Vele hete hangijzers kwamen de afgelopen dagen ter sprake op de synode in Rome. Eensgezindheid lijkt er niet te zijn, maar alle deelnemers benadrukken een sfeer van wederzijds respect en bereidheid om naar elkaar te luisteren.

Paolo Ruffini, prefect van het Dicasterie voor Communicatie, vertelde aan verslaggevers dat hij geen ‘polarisatie’ voelde in de discussies tijdens de synode, hoewel de leden duidelijk verschillende meningen hadden over veel van de behandelde onderwerpen.

Volle agenda

Er stonden veel ‘hete hangijzers’ op de agenda de afgelopen dagen: het verwelkomen van lhbti’ers, het bevorderen van christelijke eenheid, de relatie met de Oosterse katholieke kerken, de crisis rond seksueel misbruik door geestelijken, de positie van de vrouw.

“Op de synode leer ik hoe ik mezelf in andermans schoenen kan verplaatsen”
- Luca Casarini, activist

Ook het thema migratie nam een prominente plaats in tijdens de toespraken en groepsdiscussies op 10 en 11 oktober. Opvallend daarbij was de aanwezigheid van activist Luca Casarini, een controversieel figuur in Italië. Hij mocht spreken op de synode, maar heeft geen stemrecht.

Protesten

Casarini nam op 11 oktober deel aan de briefing voor journalisten van de synode. Hij werd gevraagd naar zijn verleden: in 2001 werd hij gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de gewelddadige protesten tijdens de G8-top in Genua, en momenteel loopt er een onderzoek van de Italiaanse regering naar hem voor het ‘bevorderen van illegale immigratie’ door migranten op zee te redden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik kan hierop reageren door te zeggen dat Jezus in de evangeliën tollenaars en prostituees verwelkomt. Hij gaat op zoek naar zondaars”, zei Casarini. Hij werd niet schuldig bevonden aan de aanklacht uit 2001, voegde hij eraan toe, en hij gelooft niet dat het een misdaad is om mensen te redden die dreigen te verdrinken.

Voorbij de wrok

Hij gaf aan veel te leren van de synode. “Ik ben aan het leren om mijn boosheid, mijn wrok, om te zetten in medeleven of iets anders, want dat is iets wat ik voor mezelf wil doen. De tijd van wrok en haat is voorbij.”

image
Luca Casarini, een speciale synodegast van de hulporganisatie Mediterranea Saving Humans, begroet paus Franciscus bij het begin van een werksessie van de bisschoppensynode. Foto: CNS - Lola Gomez

“Het geheim dat ik langzaam probeer te leren is hoe ik mezelf in andermans schoenen kan verplaatsen”, zei Casarini. De poging, zei hij, heeft “gekke” resultaten, “zoals het feit dat ik op de synode ben. Het is gek.”

Lunch met armen

Vaticaans woordvoerder Paolo Ruffini vertelde aan verslaggevers dat een kleine groep arme mensen 10 oktober met paus Franciscus ging lunchen in zijn residentie, en zo als het ware een ‘mini-synode’ vormden. Toen hen werd gevraagd wat ze van de synode wilden, antwoordden ze: “Liefde, alleen liefde.”

Op de vraag hoe de kerk gastvrijer kan zijn voor degenen die zich buitengesloten voelen, waaronder lhbti’ers en gescheiden en hertrouwde mensen, zei Ruffini dat de leden van de synode duidelijk van mening verschilden over deze thema’s.

‘Geen waarheid zonder liefde’

Hij zei echter dat één punt dat herhaaldelijk naar voren kwam, was dat “liefde en waarheid altijd samengaan”. Hieruit volgt dat pastorale hulp aan mensen die zich buitengesloten voelen de leer van de kerk over huwelijk en seksualiteit niet kan negeren, maar het christendom leert nooit “waarheid zonder liefde”, aldus Ruffini.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ten minste één lid van de synode, zei hij, vroeg om verdere bezinning door de kerk over het onderwerp van seksuele identiteit, terwijl “anderen zeiden dat dat niet nodig was.”

Unaniem klonk echter de oproep “dat elke vorm van homofobie moet worden bestreden”, voegde Ruffini eraan toe.

‘Grote vragen’

De Canadese kardinaal Gérald Lacroix van Québec vertelde verslaggevers dat de synode niet was bijeengeroepen om de leer van de kerk te veranderen, maar om betere manieren te vinden “om samen te wandelen, samen te luisteren, samen te onderscheiden” zodat de kerk kan reageren op de “grote vragen” waarmee katholieken in hun dagelijks leven worden geconfronteerd.

image
Kardinaal Gérald Lacroix bij de persconferentie van 11 oktober. Foto: CNS - Lola Gomez

De synode kan niet functioneren, zei hij, als elk lid eenvoudigweg presenteert wat hij of zij denkt over een bepaald onderwerp en niet bereid is om naar de anderen te luisteren.

‘Pad vooruit’

“Het gaat erom dat we nederig zijn en niet denken dat we zelf de enige zijn die de waarheid en het juiste standpunt heeft”, zei kardinaal Lacroix. “We zoeken samen. In het licht van de Geest en het Woord van God” bewegen we naar elkaar toe en “vinden we uiteindelijk een pad dat ons vooruit helpt.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.