<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Syrië: bisschoppen roepen EU op sancties tegen president Assad op te heffen

KN Redactie 30 mei 2016
image
Syriërs op de vlucht. Volgens bisschoppen in Syrië kan vluchten niet de enige oplossing zijn “die de internationale gemeenschap deze armen mensen biedt”. (Foto: AP)

Bisschoppen in Syrië roepen de Europese Unie (EU) op de sancties tegen de Syrische regering van president Bashar al-Assad op te heffen.

Dat meldt de stichting ‘Pro Oriente’ op haar website.

‘Uitgeleverd aan honger’

De EU bepaalde vorige week vrijdag de sancties tegen de regering van president Assad minimaal te verlengen tot en met 1 juni 2017.

Volgens de bisschoppen in Syrië lijdt vooral de Syrische bevolking onder de EU-sancties.

“De sancties hebben ertoe bijgedragen de Syrische samenleving te vernietigen en haar uitgeleverd aan honger, epidemieën en ellende, terwijl tegelijkertijd het activisme van fundamentalistische milities toeneemt, die nu ook in Europa toeslaan”, aldus de bisschoppen in Syrië.

Vluchtelingen

Directe gevolgen van de sancties zijn volgens de bisschoppen gebrek aan voedsel en drinkwater, werkloosheid, de ineenstorting van de medische zorg en een gebrek aan elektriciteit.

Volgens de bisschoppen leidt dit ertoe dat Syriërs alleen nog een betere toekomst voor hun gezinnen zien als ze wegvluchten uit Syrië.

Vluchten kan volgens de bisschoppen niet de enige oplossing zijn.

‘Onverklaarbaar besluit’

In hun oproep tot het opheffen van de sancties tegen de regering van president Assad wijzen de bisschoppen in Syrië de EU op “een onverklaarbaar besluit” uit 2012 waarin de EU het embargo op de olie-export uit de gebieden gecontroleerd door zogenaamde revolutionaire krachten ophief om hen een inkomstenbron te bieden.

Bisschoppen

De oproep tot het opheffen van de sancties is onder meer ondertekend door de Melkitische Grieks-katholieke patriarch Gregorios III Laham, de Armeens-katholieke aartsbisschop van Aleppo, Boutros Marayati, de maronitische aartsbisschop van Aleppo, Joseph Tobji, de Melkitische Grieks-katholieke aartsbisschop van Aleppo, Jean-Clement Jeanbart, de apostolische vicaris van Aleppo, Georges Abou Khazen en de Syrisch-katholieke aartsbisschop van Hassaké-Nisibi, Jacques Behnan Hindo.

Gebedsactie

Verder roepen de bisschoppen gelovigen op op 1 juni mee te doen aan een gebedsactie voor vrede in Syrië.

Ook paus Franciscus riep zondag gelovigen op mee te doen met deze gebedsactie.

Als de veiligheidssituatie het toelaat zullen op 1 juni in diverse Syrische steden, waaronder Damascus, Aleppo, Homs en Tartus, honderden kinderen biddend de straat op gaan voor vrede. (KN/Kathpress.at)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.