fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Syrië: minstens vier doden bij bomaanslag christelijke wijk Al-Qamishli

KN Redactie 20 juni 2016
image
Een foto van kort na de bomaanslag in Al-Qamishli. (Foto: Afram Yakoub - Assyrische Federatie Zweden)

[MET FILMPJE] Bij een bomaanslag in een christelijke wijk van de noordoostelijke Syrische stad Al-Qamishli zijn zondag minstens vier doden en zes gewonden gevallen.

Dat melden internationale en Nederlandse Aramese en Syrisch-orthodoxe organisaties.

Syrisch-orthodoxe patriarch

De bomaanslag in de wijk Al Wusta vond zondag rond 11 uur lokale tijd plaats, op het moment dat in onder meer de Sint-Gabriël kerk het orthodoxe Pinksteren werd gevierd.

Onder de doden zijn zowel christenen als Koerden meldt AsiaNews.

Volgens de internationale Aramese Federatie was de Syrisch-orthodoxe patriarch, Mor Ignatius Aphrem II Karim (51), doelwit van de aanval.

Genocide

De patriarch, afkomstig uit Al-Qamishli, was in de stad voor een herdenking van de slachtoffers van de Sayfo: de genocide van 1915 in het Ottomaanse Rijk door de Jonge Turken op Aramese, Armeense en Pontisch Griekse christenen.

De herdenking ter nagedachtenis aan het bloedbad van 1915 vond plaats op een paar honderd meter van de bomaanslag.

Bij de herdenking bij het Sayfo-monument (Sayfo betekent zwaard in het Aramees) waren duizenden gelovigen aanwezig.

De aanslag in Al-Qamishli is niet opgeëist.

Beelden

Beelden van net na de bomaanslag

‘Derderangsburgers’

Volgens de Aramese Federatie is deze aanslag “een continuïteit van de campagne van terreur gericht tegen Aramese christenen in Noord-Syrië”.

“Nadat Islamitische Staat en andere terreurgroepen in 2014 en 2015 een einde maakten aan de christelijke aanwezigheid in grote delen van Syrië en Irak zoals in Mosul, de vlakte van Nineve, Al-Qaryatayn, Ar-Raqqah, Deir ez-Zor, en Idlib dreigt hetzelfde scenario zich te voltrekken in Qamishli. De christelijke inwoners van de getroffen steden moesten vluchten, zich bekeren tot de islam of de religieuze hoge djizja belasting betalen en een dhimmi contract tekenen waarmee ze derderangsburgers werden en zwaar achtergesteld. Zij die weigeren om zich aan dit te ‘contract’ houden, worden vermoord”, aldus de Aramese Federatie.

Eerdere aanslagen

De noordoostelijke Syrische stad Al-Qamishli, met van oorsprong veel christelijke inwoners, is vaker doelwit geweest van aanslagen.

Vorige maand vielen minstens vijf doden en dertig gewonden bij aanslagen, en in januari vielen tenminste drie doden en twintig gewonden bij aanslagen.

In december vorig jaar kwamen tenminste zestien mensen om het leven bij aanslagen in Al-Qamishli.

Beschermen

De christelijk Syrische gemeenschap in Nederland (Suryoye) vroeg de Tweede Kamer in januari in een brief hun “christelijke broeders” in Syrië te beschermen tegen het geweld van terreurgroep Islamitische Staat.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.