fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Syrische aartsbisschop: ‘Koerden verdrijven christenen uit regio’

KN Redactie 6 september 2018
image
Volgens mgr. Jacques Benham Hindo zijn Koerden bezig om christenen aan de kant zetten om hun eigen aanwezigheid te versterken. (Foto: KiN)

De Koerdische overheid is bezig met het elimineren van de christelijke aanwezigheid in Noord-Oost Syrië. Daarvoor waarschuwt de Syrisch-katholieke aartsbisschop Jacques Benham Hindo.

Hindo staat aan het hoofd van het bisdom Al Hasakah-Nisibi, in het noordoosten van Syrië. Hij beklaagt zich in gesprek met Kerk in Nood over de sluiting van christelijke scholen door de Koerdische overheid. De regio wordt officieel niet erkend door de Syrische regering en wordt autonoom bestuurd door een coalitie waarin de Democratische Unie, een Koerdische politieke partij, een meerderheid heeft.

Sluiting christelijke scholen

“Hun plan om christenen uit de regio te verdrijven wordt nu uitgevoerd”, aldus Hindo, die vertelt dat de Democratische Federatie van Noord-Syrië bezig is om christelijke scholen te sluiten in de regio. De aartsbisschop vertelt dat de coalitie sinds het begin van dit jaar zo’n honderd scholen van de Syrische heeft staat overgenomen en er “een eigen curriculum en schoolboeken heeft geïntroduceerd”.

“Ze willen niet dat we leerlingen in onze liturgische taal, Syrisch, instrueren. En ze willen niet dat we geschiedenis doceren, omdat ze liever hun eigen geschiedenis in de hoofden van de leerlingen willen trommelen”, aldus Hindo.

‘Koerdisering’

De aartsbisschop spreekt over een ‘Koerdisering’ van de regio, die de lokale christelijke aanwezigheid kan doen verdwijnen. “We waarschuwen al sinds 2015 tegen dit gevaar. Ze willen christenen aan de kant zetten om hun eigen aanwezigheid te versterken. De Koerden vormen slechts 20 procent van de bevolking, maar ze zijn, dankzij Westerse steun, onevenredig vertegenwoordigd in de lokale overheid.”

Beroep op Westen

Hindo doet via Kerk in Nood een beroep op de internationale gemeenschap en de Europese staten. “De sluiting van onze scholen is pijnlijk voor ons. De kerk is sinds 1932 verantwoordelijk voor deze instellingen en we hebben nooit gedacht dat ze ooit gesloten zouden worden. Het Westen kan niet zwijgen.” (KiN)