fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Terugblik: Benedictus XVI trad vier jaar geleden terug

KN Redactie 28 februari 2017
image
Paus Benedictus XVI tijdens de toespraak in het Latijn waarin hij zijn aftreden aankondigde. (Foto: AP)

“Ik ben simpelweg een pelgrim die de laatste etappe van zijn aardse pelgrimstocht onderneemt.” Met deze woorden nam paus Benedictus XVI op 28 februari 2013 afscheid, enkele uren voordat hij met emeritaat zou gaan.

Benedictus had op 11 februari van hetzelfde jaar aangekondigd af te treden. Het nieuws – gebracht door de Latijn sprekende redactrice Giovanna Chirri van persbureau ANSA – sloeg in als een bom: de stoel van Petrus zou per 28 februari 2013, 20.00 uur vacant zijn. Benedictus was de eerste paus in eeuwen die voortijdig terugtrad.

Bruine schoenen

Het Vaticaan maakte twee dagen voor zijn terugtreden bekend dat paus Benedictus voortaan aangeduid kon worden als “paus emeritus”. Hiermee behield hij de titel van ‘Zijne Heiligheid’ en bleef hij een witte soutane dragen, met uitzondering van de schoudermantel. Ook de schoenen veranderden: de emeritus-paus draagt sinds zijn terugtreden bruine schoenen, in plaats van rode.

‘Voor het goede van Kerk en wereld’

De emeritus-paus gaf aan ondanks zijn terugtreden verbonden te blijven met de Kerk. “Met mijn hart, mijn liefde, mijn gebed en bezinning, met al mijn innerlijke kracht, zou ik nog willen bijdragen aan het goede van de Kerk en van de mensheid. Laten wij samen met de Heer doorgaan, voor het goede van de Kerk en van de wereld”, aldus Benedictus in zijn laatste toespraak, vandaag exact vier jaar geleden.

Geestelijk volkomen helder

In een recent interview met Radio Vaticaan vertelde de voormalige perschef van het Vaticaan, pater Federico Lombardi, dat Benedictus’ lichamelijke krachten wat afnemen, maar dat hij geestelijk en intellectueel volkomen helder is.

“Men ontmoet een oud mens, die met het verloop van de tijd wat gebrekkig geworden is, die er geestelijk helemaal bij is, en de ontmoeting met hem bereidt een grote vreugde”, aldus Lombardi.

De emeritus-paus, voegde hij toe, houdt zich strikt aan zijn belofte teruggetrokken te leven en zich te wijden aan gebed en meditatie voor de Kerk en de paus. (KN)