<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Theologen organiseren pro-Gaza-manifestatie: ‘We zien kenmerken van genocide’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 oktober 2023
image
Palestijnen dragen op 9 oktober een vrouw die gewond raakte tijdens raketaanvallen in een vluchtelingenkamp in Gaza. Foto: OSV News - Mohammed Salem, Reuters

De Nederlandse regering zegt na de geweldsuitbraak van vorige week pal achter Israël te staan. Zorgelijk, zo vindt een collectief van jonge theologen, omdat de situatie afstevent op een genocide op de Palestijnen. De theologen organiseren daarom dinsdag een vreedzame mars in Den Haag.

“Het conflict tussen Israël en Palestina is niet pas op 7 oktober begonnen, maar al decennia ervoor. Het zou mooi zijn als hier oog voor komt”, zegt Remco van Mulligen, de enige katholieke theoloog van het collectief.

De theologen kennen elkaar van Kairos-Sabeel. Dit is een organisatie die ruim tien jaar bestaat en zich inzet voor de bevrijding van de Palestijnen vanuit een christelijk perspectief.

Ontmenselijking

“Het geweld dat Hamas gebruikt is afschuwelijk”, vindt Van Mulligen. “Maar Israël houdt de hele bevolking in Gaza er verantwoordelijk voor. Ze gebruiken het argument dat Gazanen schuldig zijn zolang ze zich niet verzetten tegen Hamas.”

De gruwelijkheden zijn het gevolg van “ontmenselijking” aan beide kanten. Daar wordt volgens Van Mulligen veel te weinig door de politiek over gesproken. “Niet alleen Mark Rutte, ook de ChristenUnie bij monde van Mirjam Bikker en Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA steunen Israël zonder enig voorbehoud.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het collectief vreest dat de hele situatie niet goed in beeld is. “Israël maakt zich sinds tientallen jaren schuldig aan bezetting, kolonisatie en onderdrukking. De laatste decennia werden de grenzen steeds verder opgerekt. In een handomdraai houdt Israël nu water en elektriciteit weg in de Gazastrook. Dat is de werkelijke situatie.”

Niet alles is geoorloofd

Hij gaat verder: “Ursula von der Leyen noemt zich vriend van Israël. Toch vraag ik me af, heeft zij wel het mandaat om dit namens alle landen te zeggen?”

Van Mulligen ziet dat “mondjesmaat” de politiek iets genuanceerder wordt. “Israël mag het niet te bont maken, wordt er her en der gezegd.” Ook onder de Nederlandse bevolking ziet hij dat mensen openstaan voor andere argumenten, iets wat hij hoopvol vindt. “Ik denk dat tachtig procent van de Nederlanders vindt dat niet alles geoorloofd is.”

Vreedzame mars

Op 17 oktober wil het collectief graag in gesprek met de politiek in Den Haag. “Nederland is maar een klein land. Toch kan het politieke druk uitoefenen door afschuw uit te spreken over wat er nu gebeurt, ook wat Israël doet. Mogelijk volgen er andere landen.”

Vanaf de Tweede Kamer lopen de deelnemers van de mars naar het Internationaal Gerechtshof in de hofstad. “Een duidelijke bestemming. Er worden misdaden tegen de menselijkheid gepleegd en we zien kenmerken van genocide. Om dat eerlijk te laten te oordelen, is dit de plek waar je moet zijn.”

De mars kent een “vreedzame actiecode”, licht Van Mulligen tot slot toe. “Wij kregen van Jezus de opdracht om de vijanden lief te hebben. Hoe moeilijk ook, dit proberen we zo goed mogelijk na te leven.” Daarom zijn bij de mars ook geen provocerende teksten of vlagvertoon toegestaan.

Lees hier het hele manifest (PDF).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.