fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Tienduizenden Fransen de straat op voor het leven

KN Redactie 26 januari 2017
image
Tienduizenden Fransen - vijftigduizend volgens de organisatie - gingen in Parijs de straat op om hun pro-life standpunt kracht bij te zetten. (Foto: Jeanne Smits)

Tienduizenden mensen namen zondag deel aan de ‘Mars voor het Leven’ in Parijs. Katholiek Nieuwsblad was erbij en doet in de editie van deze week verslag.

Correspondente Jeanne Smits zag dat naast gezinnen en ouderen ook veel jonge mensen in Parijs meeliepen. Ze constateerde dat abortus weer op de Franse politieke agenda staat, niet in het minst dankzij het hernieuwde politieke bewustzijn van Franse katholieken.

François Fillon

Mede dankzij hun steun, schrijft Smits, werd de katholieke François Fillon de kandidaat van centrumrechts voor de komende presidentsverkiezing. Fillon sprak in zijn campagne voor de kandidatuur veel over thema’s als het gezin, vrijheid van onderwijs en de houding tegenover de islam. Wel noemde hij abortus een “fundamenteel recht”.

De Mars voor het Leven vond zondag voor de elfde keer plaats in Parijs en trok volgens de organisatoren meer dan 50.000 deelnemers. De jaarlijkse Mars stond onder meer in het teken van het protest tegen abortus en euthanasie.

Steun paus, bisschoppen en kardinaal

Naast 21 Franse bisschoppen sprak ook paus Franciscus zijn steun uit voor de manifestatie. “De Kerk moet nooit moe worden het leven te verdedigen en moet nooit ophouden te verkondigen dat het menselijk leven zonder enige voorbehoud beschermd moet worden van conceptie tot natuurlijke dood”, aldus de paus in zijn boodschap tot de deelnemers van de mars.

Ook kardinaal Robert Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten, sprak zijn steun uit. Via Twitter liet hij weten “de mooie strijd van de mars te ondersteunen”, evenals “het moedig optreden van alle beschermers van het leven”.

Wetsvoorstel minister Rossignol

Dit jaar stond de mars op bijzondere wijze in het teken van een wetsvoorstel dat ‘misleidende informatie’ over abortus op websites strafbaar wil stellen. Minister Laurence Rossignol (Gezin, Kinderen en Vrouwenrechten) wil “beweringen en bevooroordeelde voorstellingen” die tot doel hebben iemand te weerhouden van een abortus strafbaar stellen.

‘Een wet die de mond snoert’

Naast kritiek van pro-life organisaties, leidde het initiatief ook tot bedenkingen uit niet-religieuze hoek . Zo sprak het Franse dagblad Le Monde zich tegen het wetsvoorstel uit door het te omschrijven als een “wet die indruist tegen politieke en maatschappelijke vrijheid” en “een wet die de mond snoert”.

In november 2016 ontstond discussie toen de Franse Raad van State oordeelde dat een filmpje dat positief was over mensen met Downsyndroom niet als commercial mocht worden uitgezonden op het Franse publieke net. De reden was dat het filmpje “het geweten zou verontrusten van vrouwen die rechtmatig andere persoonlijke levenskeuzes hebben gemaakt”. (KN/News.va)

Lees het hele artikel over de Mars voor het Leven in de nieuwste editie van Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.