<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Toch geen ‘Roze Viering’ in Sint-Janskathedraal

KN Redactie 16 juni 2017
image
Mgr. Gerard de Korte (Foto: KN - Jan Peeters)

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch heeft zijn toestemming voor de oecumenische gebedsdienst op Roze Zaterdag in de Sint-Janskathedraal ingetrokken. Die wordt nu gehouden in de iets verderop gelegen protestantse Grote Kerk.

De aankondiging dat de viering, die de opmaat vormt voor Roze Zaterdag, in de kathedraal gehouden zou worden, zorgde voor ophef in het bisdom. Na een discussie in de priesterraad schreef de bisschop een brief waarin hij zijn positie verhelderde en inging op het thema ‘Kerk en homoseksualiteit’.

Tientallen protesten

In gisteren gepubliceerde tweede brief constateert de bisschop dat het hem niet gelukt is “om ontstane spanningen binnen ons bisdom tot rust te brengen”.

Hij schrijft dat er “tot op de dag van vandaag” protest van priesters en leken is tegen het houden van de dienst in de Sint-Jan. In een interview met het EO-radioprogramma Dit is de dag zei hij gisteren in de afgelopen tijd tientallen protesten te hebben ontvangen.

‘Geen aanstoot geven’

De bisschop schrijft de voorgangers, onder wie de plebaan van de Sint-Jan, “volledig” te vertrouwen, maar te zien dat al voor de viering “religieuze gevoelens van katholieken diep worden geraakt. Voor hen vormt de kathedraal hét symbool van ons bisdom en zij kunnen niet geloven dat de sereniteit van de viering is gegarandeerd”. Dat is ernstig, voegt hij toe:

“Ik mag immers ook het geweten van de gelovigen niet kwetsen en mijn broeders en zusters geen aanstoot geven.”

De ophef in het bisdom “is zodanig dat de goede verhoudingen binnen de geloofsgemeenschap in het geding zijn. Tegen die achtergrond voel ik mij na uitvoerige overwegingen gedwongen om mijn toestemming voor de oecumenische gebedsdienst in onze kathedraal in te trekken”.

Dialoog

De bisschop beseft dat hij mensen teleurstelt, maar “omwille van de eenheid binnen het bisdom meen ik niet anders te kunnen”.

Hij benadrukt de dialoog met de homogemeenschap te willen blijven voeren. “Als bisschop blijf ik zoeken naar een goede vorm van dialoog, zowel intern als extern, hoe moeizaam en ondankbaar die vaak ook is.”

‘Gouden kans gemist’

Mgr. De Korte heeft zijn besluit donderdagmiddag toegelicht in een gesprek met de organisatie van de Roze Zaterdag.

In een gisteren gepubliceerd persbericht zegt voorzitster Joke van der Beek: “Een gouden kans wordt hiermee gemist om de kerkgemeenschap als een geheel te verbinden. Grote groepen gelovigen worden hiermee in de kou gezet en buitengesloten door een behoudend gedeelte van de rooms-katholieke Kerk. Hiermee kiest de Kerk voor verdeeldheid.”

De viering wordt nu gehouden in de protestantse Grote Kerk, op een steenworp afstand van de kathedraal.

Lees hier de hele brief van mgr. De Korte.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.